'In 2022 groot personeelstekort in techniek, zorg en onderwijs'

Werkgevers in de techniek, de zorg en het onderwijs zullen de komende jaren moeite hebben om genoeg personeel te vinden. Vooral in de techniek ontstaat een groot tekort, voorspelt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht.

De komende vijf jaar groeit het aantal banen in Nederland naar verwachting met 520.000. Mensen met een hbo- of universitair diploma hebben de beste vooruitzichten op die banen. Vooral voor afgestudeerden in de techniek of zorg ziet de toekomst er goed uit, omdat daar het grootste aantal vacatures wordt verwacht.

Het ROA doet iedere twee jaar een voorspelling over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Aan de hand van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Centraal Planbureau maakt het centrum een inschatting van de economische vraag in verschillende sectoren. De aanbodkant, zoals het aantal studenten dat zich laat opleiden in sectoren, wordt gebaseerd op prognoses van het ministerie van Onderwijs.

Ict en basisonderwijs

Werkgevers in de ict zullen de grootste moeite hebben om vacatures te vullen. Voor maar liefst 87 procent van de ict-beroepen, zoals software- en applicatieontwikkelaars, wordt een tekort aan opgeleide werknemers verwacht.

In de techniek wordt er ook een tekort voorspeld aan architecten, ingenieurs, elektriciens en elektromonteurs. In die sector is er weliswaar een groei van gediplomeerden, maar lang niet alle gediplomeerden zoeken een baan in de techniek, verklaart onderzoeksleider Didier Fouarge. "De komende jaren zal de vraag naar techniek toenemen. Er worden nu te weinig jongeren opgeleid om aan die vraag te kunnen voldoen", zegt Didier Fouarge het ROA in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook in het basisonderwijs worden knelpunten verwacht, omdat er een grote behoefte is om vertrekkend personeel te vervangen. "De komende zes jaar gaat een groot deel van het lerarenkorps met pensioen. Er zijn nu veel te weinig jongeren in opleiding om die allemaal te kunnen vervangen."

Verschil hoog- en laagopgeleiden

Voor mensen met een universitair diploma ziet de toekomst er het meest rooskleurig uit: 50 procent van hen heeft goede tot zeer goede perspectieven op een baan, ten opzichte van 43 procent van de hbo-studenten en 28 procent van de mbo 4-gediplomeerden.

"We moeten campagne blijven voeren om jongeren te enthousiasmeren voor techniek, zorg en onderwijs", zegt Fouarge. "Ze moeten worden geïnformeerd over de goede toekomstperspectieven van die sectoren. Zo kun je jongeren die richting op krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl