NOS NieuwsAangepast

Flat in Leiden ontruimd na koolmonoxidevergiftiging, 'ze hebben geluk gehad'

Zo'n honderd bewoners van een flat in Leiden zijn vannacht tijdelijk geëvacueerd nadat een gezin te veel koolmonoxide had ingeademd. Na onderzoek bleek dat de geisers in een aantal appartementen niet in orde waren.

De vier gezinsleden voelden zich laat op de avond plots niet lekker. Een kennis bracht ze naar de huisartsenpost en de arts schakelde vanwege de symptomen de brandweer in. In de woning bleek de concentratie koolmonoxide zo hoog dat een half uur erin verblijven dodelijk kan zijn. "Ze hebben geluk gehad", zegt een woordvoerder van de brandweer over de vier bewoners.

Ook bij metingen in andere appartementen bleek dat de geisers te veel koolmonoxide produceerden. Daarna werd besloten de vijf verdieping hoge flat aan de Valkenhorst te evacueren. De bewoners werden tijdelijk ondergebracht in een naastgelegen winkelcentrum.

Alle geisers in het complex zijn gecontroleerd. Bij tien woningen bleek het apparaat niet in orde en is de gastoevoer naar de geiser afgesloten. De bewoners van deze appartementen krijgen geen warm water uit de kraan.

Ziekenhuis

Vijf mensen zijn gecontroleerd door ambulancebroeders en naar het ziekenhuis gebracht. Het gezin is bij de huisartsenpost behandeld. Het is onbekend hoe het met hen gaat.

De flat is eigendom van een woningbouwvereniging, maar de huurders hebben de geisers in eigen beheer. De brandweer roept hen, en bewoners van vergelijkbare flats in de buurt, op hun geiser te laten controleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl