Willem Vissers, Pierre van Hooijdonk, Peter Hyballa en Kees Jansma
NOS VoetbalAangepast

Cocu's realiteitszin als toekomst van het Nederlandse voetbal?

PSV beleeft met dertien zeges in de eerste veertien competitieduels de op een na beste start ooit in de clubhistorie. Tevredenheid alom in Eindhoven, maar daarbuiten houdt de kritiek op het zakelijke spel van Phillip Cocu's ploeg aan. Ook in Studio Voetbal barst de discussie los.

Saai en zakelijk, zo klinkt het veelal als het over PSV gaat. Waar de ploeg zich een maand geleden nog een heuse doelpuntenmachine toonde, speelt het team van Cocu momenteel voorspelbaar en worden wedstrijden op het tandvlees gewonnen.

Oud-international Pierre van Hooijdonk: "Het klinkt vervelend, maar Sparta had zondagmiddag het betere van het spel, maar PSV controleert de wedstrijd. Je weet dat ze op een gegeven moment scoren en dat gebeurde ook. Sparta kon best scoren, maar miste voorin kwaliteit."

Phillip Cocu

Willem Vissers, voetbalverslaggever van de Volkskrant, heeft begrip voor het berekende voetbal van PSV. "Cocu krijgt kritiek op het spel, maar je krijgt er net zoveel punten voor. Hij kent de kwaliteiten van zijn spelers."

On-Nederlands

Fox Sports-presentator Kees Jansma gooit het over een andere boeg. "Cocu doet aan realiteitszin. Dat is niet altijd even leuk, maar dat betekent wel dat hij zijn eigen spelers kent. Hij geneert zich er niet voor om tegen een mindere tegenstander een aanvaller eruit te gooien voor een verdediger."

"Hij wil kampioen worden, dat is zijn opdracht", gaat Jansma verder. "Natuurlijk wil hij dat met mooi voetbal doen, maar dat komt bij deze ploeg pas op de tweede plaats. Hij wil winnen. Dat is on-Nederlands, maar misschien wel de toekomst van het Nederlandse voetbal."

Koploper PSV: weinig schoonheid, maar uiterst effectief

Ajax incasseerde zaterdag bij FC Twente voor de vijfde keer dit seizoen puntenverlies (3-3). Het was vooral opmerkelijk dat de Amsterdammers na rust een 2-0 voorsprong verspeelden.

"Het is te wisselvallig, het is te wankel en te kwetsbaar. Om nog zo in de problemen te komen en drie goals tegen te krijgen, dat kan toch niet waar zijn", zegt Jansma.

'Ajax een hele rare ploeg'

"Ajax is los zand. Ze wisselen hele goede fases af met fases waarin het nergens op lijkt", vindt Vissers. "Ze krijgen bijna elke wedstrijd een fors aantal kansen tegen, terwijl er bij Ajax toch best goede verdedigers staan."

"Maar soms geeft Ajax zo veel ruimte weg en loopt elk team erdoorheen. Ik vind Ajax gewoon een hele rare ploeg."

Kritiek op Ajax: gewoon een hele rare ploeg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl