De zoektocht naar Abdullah
NOS NieuwsAangepast

Vermiste Abdullah 'houdt van roest, dus check tuinhuisjes en kelderboxen'

Mensen in de omgeving van Schiedam wordt gevraagd tuinhuisjes, caravans en kelderboxen te controleren in de zoektocht naar de vermiste Abdullah, voor wie een Amber Alert is uitgegeven. De 15-jarige jongen, die doof en autistisch is, heeft een voorliefde voor oude voorwerpen die hij op dergelijke plekken aantreft.

"Hij is geïnteresseerd in antiek en oude spullen. Verroeste wasmachines, oude ronde stopcontacten, liefst zwart", legt Abdullahs begeleider Ivanka Buisman uit. "Hij gaat vaak op zoek in kelderboxen, tuinhuisjes of caravans omdat mensen daar dat soort dingen bewaren. We roepen mensen dus ook op daar te controleren."

Zoektocht naar vermiste Abdullah, onder meer in kelderboxen

Vrijdagavond verdween Abdullah uit zijn kamer in zijn ouderlijk huis aan de Obrechtstraat in Schiedam. Volgens Buisman is het uniek dat de jongen zelf op pad gaat. Bovendien was hij slechts gekleed in een broek en overhemd. "Hij kan zich best redden in de buitenwereld, maar zonder jas wordt het moeilijker." Ook heeft hij medicijnen nodig.

Hij oogt als een volwassen vent van 21, maar het is eigenlijk een klein kindje.

Ivanka Buisman

Abdullah kan alleen communiceren via gebaren en is verstandelijk beperkt. "Hij is van binnen echt een kleuter. Hij oogt als een volwassen vent van 21, maar het is eigenlijk een klein kindje."

De afgelopen dag kamden vrijwilligers al delen uit van Schiedam, Vlaardingen en Zoetermeer, waar Abdullah naar school gaat. "Er werd gezocht met speurhonden, maar ook door familie, collega's van de opvang en vrijwilligers. Ook de Turkse gemeenschap is nauw betrokken."

Zoeken tot het donker

Een appgroep die is opgericht om de zoektocht te coördineren telt inmiddels tachtig leden. "Er komen steeds nieuwe mensen bij", zegt vrijwilliger Rabia Caliskan. "We werken samen met de politie. Gisteren zochten we tot de politie adviseerde dat we moesten stoppen omdat het donker werd. Maar ook daarna zag ik nog mensen individueel op pad gaan."

Probleem is het gebrek aan aanknopingspunten. "Er zijn veel mensen om te zoeken, maar we hebben aanwijzingen nodig. Het is een raadsel waar hij kan zijn", zegt Buisman. Caliskan vult aan: "Nu zoeken we vooral rond zijn ouderlijk huis, maar er zijn ook mensen richting Rotterdam gelopen om te kijken of hij die kant is op gegaan."

De politie roept op meteen 112 te bellen als Abdullah ergens wordt aangetroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl