Poepende Puigedemont populair voor kerststal

Aangepast
AFP

Carles Puigdemont mag dan voorlopig in België blijven, hij zal toch in menig Spaans huishouden te zien zijn deze Kerst. In de kerststal, met zijn broek naar beneden en een dikke drol onder zijn blote billen.

Puigdemont is de populairste caganer dit jaar, het kakkertje dat in Catalonië al eeuwenlang niet weg te denken valt uit de kerststal. Traditioneel gaat het om een Catalaanse boer, compleet met rode baret, die zijn behoefte doet op respectabele afstand van de kribbe. Kinderen worden aangemoedigd het verstopte figuurtje op te sporen.

De afgelopen eeuw werd het steeds populairder om beroemdheden letterlijk te kakken te zetten. Vorig jaar was Donald Trump het meest gevraagde beeldje, ook Obama, Fidel Castro en paus Franciscus gingen al met de billen bloot.

Het geldt als een eer om als caganer te worden afgebeeld, omdat alleen de grootste beroemdheden worden gekozen. Bovendien vormen de uitwerpselen de mest voor de rijke oogst van volgend jaar.

1/5President Trump en Kim Jong-un AFP
2/5Voetballer Suárez EPA
3/5Paus Franciscus AFP
4/5De toppers van vorig jaar: Trump en Clinton AFP
5/5De Amerikaanse oud-president Obama AFP

De Catalaanse crisis leidde dit jaar tot een hausse aan plaatselijke caganers. Naast Puigdemont en natuurlijk premier Rajoy en koning Felipe, zijn ook de gearresteerde Jordi's te verkrijgen, evenals de burgemeester van Barcelona en de ontslagen politiechef Trapero.

Puigdemont blijkt verreweg het meest populair. Zelfs in een winkel in Madrid waren de beeldjes, 16 euro per stuk, in twee dagen uitverkocht. De eigenaar had er twintig besteld, maar wil er nog eens tachtig hebben. Van Rojoy verkocht hij er maar tien.

"Mensen kopen de beeldjes niet om Puigdemont belachelijk te maken", denkt de verkoper. "Ze willen hem gewoon in hun collectie hebben."

1/4Premier Rajoy en de afgezette regiopresident Puigdemont AFP
2/4De gearresteerde Jordi's AFP
3/4Een Catalaanse demonstrant AFP
4/4Rajoy en Puigdemont met een Catalaanse demonstrant AFP

STER Reclame