Flynn en Trump op campagne oktober vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Trump heeft wat uit te leggen na tweet over Flynn

President Trump lijkt zich op Twitter vergaloppeerd te hebben met een tweet over de schuldbekentenis van zijn voormalige veiligheidsadviseur Michael Flynn. Die heeft tegenover speciaal aanklager Robert Mueller bekend dat hij heeft gelogen tegen de FBI. In zijn tweet lijkt Trump te zeggen dat hij dat allang wist.

Flynn, die actief meewerkt met het onderzoek naar de banden tussen het Trump-team en Rusland, heeft erkend dat hij heeft gelogen over contacten in december vorig jaar met de Russische ambassadeur. Dat was nadat Trump de verkiezingen had gewonnen, maar nog voor hij president werd. In ruil voor de bekentenis zou Flynn niet vervolgd worden voor illegaal contact met de Russen.

In zijn gesprekken met de FBI zou Flynn gezegd hebben dat hij van hogerhand opdracht had gekregen contact te leggen met de Russen, Amerikaanse media stellen dat dat maar een persoon kan zijn: Jared Kushner, Trumps adviseur en schoonzoon.

Explosief

Trump twitterde dat Flynn niets onwettigs heeft gedaan. Hij moest Flynn naar eigen zeggen ontslaan omdat hij over zijn contacten had gelogen tegen vice-president Pence én tegen de FBI. Dat laatste was destijds nog niet publiekelijk bekend en de president suggereert ermee dat hij er toen al wel van wist.

In die periode zette Trump ook druk op toenmalige FBI-directeur James Comey om zijn onderzoek naar Flynn te staken. Die combinatie is volgens analisten explosief. Trump zou zich daarmee schuldig hebben gemaakt aan het belemmeren van de rechtsgang.

Trump zelf heeft inmiddels een reactie, via Twitter, gegeven. Hij zegt dat hij Comey nooit heeft gevraagd om het onderzoek te stoppen. Comey meldde in eigen gespreksverslagen en voor de inlichtingencommissie van de Senaat dat de president het hem weliswaar niet expliciet vroeg, maar dat Trump wel de wens had uitgesproken dat hij het onderzoek laat lopen. Dat vatte de FBI-baas op als een opdracht.

Volgens een aantal Amerikaanse media is de tweet van Trump opgesteld door zijn advocaat, John Dowd. Die zou inmiddels zijn excuses hebben aangeboden en hebben gezegd dat hij zorgvuldiger had moeten formuleren.

Comey plaatste na de bekendmaking dat Flynn meewerkt een bijbeltekst op Twitter: "Laat liever het recht stromen als water, en de gerechtigheid als een altijd voortvloeiende beek".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl