Puigdemont in Brussel
NOS NieuwsAangepast

'Puigdemont blijft in België tot na Catalaanse verkiezingen'

De afgezette Catalaanse president Puigdemont blijft in België tot na de verkiezingen in de Spaanse regio van 21 december. Dat heeft zijn advocaat gezegd op de Catalaanse radiozender Rac1.

Puigdemont en vier ministers werden vorige maand in België aangehouden, nadat de Spaanse regering een Europees arrestatiebevel tegen hen had uitgevaardigd. Maandag beslist een Belgische rechtbank of het arrestatiebevel wordt uitgevoerd.

Als de rechter besluit dat de Catalaanse bewindslieden naar Spanje worden overgebracht dan zullen ze dat aanvechten, zegt advocaat Jaume Alonso Cuevillas: "Wat er ook gebeurt, ze blijven daar tot zeker 21 december. En volgens mijn berekeningen kan dit doorgaan tot half januari."

Campagne in België

Het besluit van de Belgische rechter mogen de Catalanen in vrijheid afwachten. Puigdemont wil na de verkiezingen van 21 december opnieuw regiopresident worden en vorige week voerde hij campagne vanuit Brugge.

In een interview met de Belgische krant De Standaard zegt de afgezette regiopresident: "Ik ben liever hier bij u als een vrij man dan in Spanje in de gevangenis." Acht andere ministers zitten in de Spaanse cel vanwege hun pogingen om Catalonië af te scheiden van Spanje.

Teleurgesteld in EU

Puigdemont had na het onafhankelijkheidsreferendum meer steun vanuit de Europese Unie verwacht. "We hadden niet verwacht dat de EU ons onmiddellijk zou erkennen, maar je zou toch wel een reactie van de Europese instellingen verwachten als de fundamentele rechten van miljoenen van hun burgers geschonden worden", zegt hij tegen De Standaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl