Handbalsters starten WK met verlies tegen Zuid-Korea

De Nederlandse handbalsters hebben op het WK in hun eerste duel verloren van Zuid-Korea. Dankzij uitblinkster Lois Abbingh (elf treffers) werkte Oranje na de rust een achterstand van vier doelpunten weg, maar Zuid-Korea won in Leipzig toch: 22-24.

Handbalsters op WK onderuit tegen Zuid-Korea

Nederland, winnaar van WK-zilver (2015) en EK-zilver (2016), won in zijn dertien duels met Zuid-Korea slechts één keer. Dat gebeurde bij het WK van 2005. Vorig jaar werd het bij de Spelen in de poulefase 32-32.

De Aziatische vrouwen bogen, ondanks het al snelle uitvallen van sterspeelster Gwon Han-na, in de eerste helft een 7-9 achterstand om in een 14-11 voorsprong bij rust.

Pauze

Dankzij vijf treffers van Abbingh en eentje van Yvette Broch kwam Nederland na de pauze van 13-17 op 19-17. Die voorsprong werd echter verspeeld doordat het sluwe Zuid-Korea gaatjes bleef vinden in de dekking van Oranje, dat in de hele wedstrijd vier keer paal of lat raakte.

Abbingh bereikte een persoonlijke mijlpaal in het duel met Zuid-Korea. Met haar elf doelpunten kwam zij op 510 treffers voor Oranje.

"Ik denk dat het allemaal net niet honderd procent was. Allemaal net even iets te veel foutjes", zei Abbingh na afloop. "De eerste minuten van een toernooi is iedereen altijd een beetje zenuwachtig. We hebben niet lekker kunnen spelen."

China

Morgen speelt Nederland z'n tweede groepsduel. Om 18.00 uur is China de tegenstander.