Vrouw zwaargewond na aanval door Schotse hooglander

Aangepast
Alie Mulder-Kerkhof raakt zwaargewond door aanval hooglander Omroep Gelderland

De 66-jarige Alie Mulder-Kerkhof waarschuwt voor Schotse hooglanders. De roodharige dieren die in veel Nederlandse natuurgebieden grazen, staan niet te boek als gevaarlijk. Maar Mulder raakte vorige maand zwaargewond toen ze bij een wandeling op de Posbank door een hooglander werd aangevallen. Ze liep een diepe snee in haar buik op, waar ze nog steeds veel last van heeft.

Bij Omroep Gelderland vertelt Mulder dat ze tijdens een wandeling met een vriendin een groep hooglanders zag lopen. "Toen dacht ik: laten we er met een grote boog omheen lopen. Maar voordat ik het wist, werd ik op de hoorns genomen door een van die hooglanders. Ik belandde op de grond met een heftige pijn. Hij heeft echt 27 centimeter diep met zijn hoorn in mijn buik geboord".

Volgens Mulder deed ze niets wat de dieren had kunnen irriteren. "We hadden geen kleine kinderen bij ons. We waren niet luidruchtig. We waren gewoon rustig aan het wandelen, met afstand tot de dieren", zegt de vrouw uit Doesburg. Zij noemt de hooglanders onberekenbaar. "Ik kan de mensen niet genoeg waarschuwen".

Geïrriteerd

Boswachter Jeroen de Koe van Natuurmonumenten heeft geen idee waarom de hooglander aanviel. "We weten het niet. We houden de beesten heel erg goed in de gaten. Maar... het zijn beesten. Er kan iets gebeuren in de groep waardoor ze geïrriteerd raken als mensen toch een beetje in de buurt komen. Als je de beesten ziet liggen op het pad waar je wandelt of fietst: hou afstand. Loop er om heen. Dat is toch het advies van ons".

Alie Mulder is niet de eerste die in Nederland wordt aangevallen door een hooglander. Maar het gebeurt niet vaak. De laatste melding stamt uit april 2015. Toen raakte een vrouw uit Velp lichtgewond.

Schotse hooglanders Omroep Gelderland
Dit is een artikel van

STER Reclame