Marouane B. op een foto die hij zelf had verspreid
NOS NieuwsAangepast

'Jihadverdachte Marouane B. omgekomen in Syrië'

De 22-jarige Nederlandse Syriëganger Marouane B. zou bij de strijd in Syrië zijn omgekomen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van berichten van zijn advocaat, familie en vrienden. De uit Arnhem afkomstige B. wordt de 'jihad-rapper' genoemd, omdat hij actief was als rapper voordat hij naar Syrië reisde.

Zijn advocaat Barbara Klunder bevestigt dat ze uit betrouwbare bron heeft vernomen dat B. is omgekomen, maar zegt ook niet zeker te weten dat hij echt dood is. Zelf sprak ze hem in september voor het laatst, toen hij waarschijnlijk in Syrië zat. Over de inhoud van het gesprek wil de advocate niets kwijt.

Open brief

Eerder had hij gezegd dat hij terug naar Nederland wilde komen, om zijn rechtszaak bij te wonen. Hij schreef toen een open brief aan de rechtbank waarin stond dat hij naar Syrië is gegaan om de bevolking te beschermen tegen het geweld van president Assad. Ook zei hij dat hij er rekening mee hield dat hij niet levend in Nederland zou terugkeren.

Het Openbaar Ministerie wil Marouane B. vervolgen voor deelname aan een terroristische organisatie. Vermoed wordt dat hij zich had aangesloten bij Islamitische Staat.

Uitstellen

De zaak tegen B. is al een paar keer uitgesteld. De advocate denkt erover om in januari opnieuw om uitstel te vragen. "Gezien deze nieuwe omstandigheden lijkt het me wel zo zuiver om eerst grondig uit te zoeken of deze berichtgeving klopt."

In het verleden is wel eens een jihadverdachte, waarvan gemeld was dat hij was omgekomen bij de terreurstrijd, bij verstek veroordeeld. Er zijn gevallen bekend waarbij jihadisten hun eigen dood in scène zetten en jaren later alsnog opdoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl