Ontleding potvis Pieter bij Domburg hervat

Met een kraan wordt de potvis in delen afgevoerd Omroep Zeeland

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben de ontleding hervat van de aangespoelde potvis op het strand bij Domburg. Vandaag worden de organen verwijderd, nadat gisteren al grote hompen vlees waren weggesneden uit het karkas. De weke delen worden vernietigd. De botten worden bewaard.

De potvis van 13,5 meter spoelde gisternacht aan op het Zeeuwse strand. Het dier is vermoedelijk verdwaald geraakt. In de ondiepe Noordzee werkt de sonar van een potvis minder goed. Daardoor raken de enorme dieren in de war en kunnen ze zich steeds minder goed oriƫnteren.

Al snel bleek dat het aangespoelde dier een mannetje was. Hij heeft de naam Pieter gekregen, vernoemd naar de beroemde Zeeuwse natuurkundige Pieter Zeeman.

Martijn v.d. Werff
@martijnwerff
Later kunnen ze de leeftijd exact bepalen op basis van de tanden. Werkt hetzelfde als met jaarringen bij een boom. #omroepzeeland
11 maanden geleden

De monsters van de organen gaan voor onderzoek naar de Universiteit Utrecht. De bestemming van de botten is nog onduidelijk. Naturalis in Leiden wil ze onderzoeken en tentoonstellen. Maar het University College Roosevelt heeft volgens Omroep Zeeland ook interesse getoond. De Middelburgse onderwijsinstelling wil de botten in Zeeland tentoonstellen.

Schrammen

Pieters doodsoorzaak moet nog blijken uit het onderzoek. Experts achten de kans groot dat hij nog leefde toen hij aanspoelde. Zo heeft hij schrammen op zijn lijf, wat erop kan duiden dat hij nog heeft bewogen na de stranding.

Verder is de dode potvis opvallend mager. Onderzoekers denken dat hij mogelijk al verzwakt of ziek was voordat hij aanspoelde.

STER Reclame