Vitesse-coach Henk Fraser
NOS VoetbalAangepast

'Fraser is als trainer verder dan Van Bronckhorst'

Hij lijkt in de nabije toekomst een geschikte kandidaat voor zijn eigen droombaan. En al zou hij er zelf niet zo over denken, dan zouden de fans en de media dat wel voor hem doen. Want dat Henk Fraser ooit trainer van Feyenoord wordt, lijkt aannemelijk.

Negen jaar lang was hij als speler in dienst van de Rotterdammers. Een centrale verdediger vol gif en met een mentaliteit die nergens anders beter past dan in De Kuip. Hard werken, de beuk erin als het moet en altijd je mannetje staan. Ook liep hij negen jaar rond als jeugdtrainer op Varkenoord. Een man met een groot Feyenoord-hart, een clubicoon.

Toch moest hij na het seizoen 2006/2007 plots vertrekken bij zijn geliefde club. Fraser, destijds hoofdtrainer van de A1, had een moeizame band met hoofd opleidingen Stanley Brard. "Volgens mij is dit besluit niet genomen op basis van mijn trainerskwaliteiten", was de lezing van Fraser toen.

Den Haag

Als assistent-trainer bij ADO Den Haag, hoofdtrainer van de A1 van PSV, opnieuw assistent bij ADO en diezelfde functie bij Jong Oranje liet Fraser zien over de juiste kwaliteiten te beschikken.

Na het ontslag van Maurice Steijn begin 2014 nam Fraser zijn taak als hoofdtrainer van ADO op interim-basis over. In de eerste vier duels met Fraser aan het roer, pakten de Hagenaren acht punten en verlieten zo de laatste plaats in de competitie. Een nieuwe hoofdtrainer was geboren.

Henk Fraser bij ADO Den Haag

Waanzinnige persoonlijkheid

Jim van der Deijl, verslaggever van Omroep West, maakte Fraser van dichtbij mee in een hectische periode bij ADO, op dat moment in handen van de Chinees Hui Wang. In een broeinest van onrust hield de coach zijn hoofd koel.

"Hij heeft het in Den Haag echt goed gedaan", vertelt Van der Deijl. "Hem werd weleens verweten dat hij te weinig sexy voetbal speelde, te erg op resultaat gericht was. Dat vond ik onzin. Het was geen tiki-taka-voetbal, maar dat kun je hier ook niet verwachten. Hij stond voor degelijk voetbal en heeft daarmee veel punten gehaald bij ADO."

Fraser lag goed bij de journalisten in de Hofstad. Van der Deijl: "Het is een waanzinnige persoonlijkheid om mee samen te werken. Hij kan goed uitdelen, maar ook incasseren. Je mag van hem je eigen mening hebben. Andere trainers willen dan soms drie weken niet meer met je praten."

Henk Fraser met de KNVB-beker

Vitesse

In de zomer van 2016 stapte Fraser over naar Vitesse. Ook al zo'n club waar het nooit rustig is. In zijn eerste seizoen bezorgde de in Paramaribo geboren coach Vitesse de vijfde plaats, maar bovenal de eerste hoofdprijs in haar 125-jarig bestaan: de KNVB-beker. Richard van der Made was en is als verslaggever van Omroep Gelderland veel bij de Arnhemmers te vinden.

"Henk is een correcte en bijna altijd wel vriendelijke man. Hij staat eigenlijk altijd klaar wel klaar voor pers en supporters. Ook als het minder gaat, zoals nu. Wat dat betreft is hij beter en makkelijker benaderbaar dan Fred Rutten en Peter Bosz. Zoals ik hem nu anderhalf jaar meemaak, heeft hij meestal wel een goed verhaal waar je als journalist iets mee kunt. Dat is prettig werken."

Volgens Van der Made zijn het smeden van een collectief en het omgaan met mensen de grootste verdiensten van de huidige trainer van Vitesse. "Hij heeft in Arnhem wat meer een wij-gevoel gecreëerd dan voorheen en durft ook veel verantwoordelijkheden uit handen te geven. Henk geeft ook veel aandacht aan de wisselspelers en zorgt echt voor duidelijkheid. Ik hoor weinig wanklanken. En Vitesse is geen makkelijke club om te werken."

Giovanni van Bronckhorst en Henk Fraser samen op de elftalfoto in het seizoen 1997/1998

Pislink

Ook de winnaarsmentaliteit kenmerkt de coach Fraser. "Zo was hij als speler natuurlijk al. Altijd ten koste van alles willen winnen. Als trainer is hij veel rustiger. Maar als ze er de kantjes vanaf lopen, kan hij pislink worden", aldus Van der Made.

"Na die dramatische bekeruitschakeling tegen de amateurs van AVV Swift heeft Henk volgens mij een paar dagen niets gezegd. Hij negeerde de spelers gewoon. Soms komt het harder aan als je helemaal niets zegt, zei hij toen."

De bekerwinst van vorig seizoen betekende ook Europees voetbal in Arnhem. Al was dat avontuur maar van korte duur: na vijf groepswedstrijden werd Vitesse al uitgeschakeld. In de competitie presteert de ploeg wisselvallig, met de zesde plaats als gevolg en net zo veel punten als regerend landskampioen Feyenoord.

Henk Fraser (m) met Danny Blind (l) en Louis van Gaal

Contract

Het contract van Fraser loopt na dit seizoen af. "Mijn gevoel zegt dat hij niet doorgaat bij Vitesse. Maar als ik Vitesse was, zou ik wel met hem door willen. Achter de schermen zijn er mensen zoals commissaris Valeri Oyf die zich met zijn werk bemoeien en daar ergert hij zich aan", aldus Van der Made.

"Technisch directeur Mo Allach is mede daarom ook vertrokken en die vormde met Fraser een hecht duo. Oyf is een relatie van oliemiljardair en Chelsea-baas Roman Abramovitsj en Vitesse-eigenaar Alexander Chigirinsky. Het zou van Fraser een vrij man maken."

Feyenoord

En daarmee keren we terug op de als eerste gestelde vraag: want dat Henk Fraser ooit trainer van Feyenoord wordt, dat kan toch bijna niet anders? Van der Made: "Ik denk dat hij er klaar voor is. Zijn bevlogenheid, winnaarsmentaliteit maar tegelijkertijd ook zijn no-nonsense uitstraling passen daar natuurlijk ook goed." Van der Deijl: "Absoluut. Ik vind hem als trainer zelfs verder dan Giovanni van Bronckhorst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl