Frenkie de Jong: het gaat wel heel veel over mij

Aangepast

Over media-aandacht heeft Frenkie de Jong de laatste weken niet te klagen. En dat voor een speler die dit seizoen slechts 478 speelminuten in de benen heeft en pas vier basisplaatsen in de eredivisie. De 20-jarige Ajacied werd zondag na de invalbeurt tegen Roda JC de hemel ingeprezen. En niet voor de eerste keer.

Frenkie de Jong ANP

"Ik vind de media-aandacht wel wat overdreven", zegt De Jong. "Er is veel over geschreven en veel over gediscussieerd op tv. Ik vind het leuk om te horen wat ze zeggen, maar het hoeft niet zo van mij."

De vraag is of De Jong die aandacht terecht vindt. Dit seizoen speelde hij niet langer dan twee wedstrijden achter elkaar in de basis. "Ze mogen het erover hebben, maar het gaat wel heel veel over mij. Dat geeft misschien extra druk, maar zo voel ik het niet. Als ik voetbal probeer ik altijd hetzelfde te doen. Ik heb niet het gevoel dat ik daarin ben veranderd de afgelopen tijd."

Frenkie de Jong: die discussie mag wel rusten

Ajax-middenvelder Frenkie de Jong in gesprek met verslaggever Jitse Bos.

De Jong kwam tegen Roda JC na rust in het veld als vervanger van rechtsback Deyovaisio Zeefuik. Het systeem werd door trainer Marcel Keizer omgegooid van 4-3-3 naar 3-4-3, met De Jong kort voor de verdediging. Ajax liep uit van 1-1 naar 5-1 en de middenvelder werd de gevierde man met drie assists.

Het is nog niet duidelijk of Keizer zaterdag in de uitwedstrijd tegen FC Twente kiest voor De Jong. De Ajax-trainer hield de optie open om tegen de Tukkers te beginnen zoals Ajax speelde in de tweede helft tegen Roda JC. Met De Jong dus als verdedigende middenvelder.

Frenkie de Jong en Donny van de Beek, op de achtergrond Justin Kluivert ANP

6, 8 of 10

"Mijn favoriete positie is ergens op het middenveld in de basis. Dan vind ik het goed. Het maakt mij niet zoveel uit", zegt De Jong, die toch een uitgebreider antwoord geeft als hem wordt gevraagd of die positie als 'nummer 6' zijn ideale is.

"Als ik echt mag kiezen op dit moment zou ik het liefst op de aanvallende posities spelen. Op 8 of op 10. Maar op 6 krijg je weer meer ballen en ben je het aanspeelpunt in de opbouw."

Bij Bayern en City zou ik niet direct in de basis staan.

Frenkie de Jong

Ondanks de geringe speeltijd van De Jong, tonen buitenlandse clubs interesse in de middenvelder. "Ik heb het gehoord van mijn zaakwaarnemer. Sommige verhalen zijn waar, sommige niet. Maar ik ben er niet mee bezig."

De Jong beseft dat hij bij een topclub ook niet veel aan spelen zal toekomen. "Bij Bayern M√ľnchen en Manchester City zou ik niet direct in de basis staan."

En die Frenkie de Jong-discussie? "Die mag wel rusten. Ik doe er ook niet aan mee. Al heb ik er natuurlijk wel mijn mening over. Ik vind ook dat ik moet spelen. Maar voor de rest maakt de discussie mij weinig uit."

De wedstrijd FC Twente-Ajax wordt zaterdag om 18.30 uur gespeeld. Het duel is te volgen via het liveblog op NOS.nl en bij Langs de Lijn op Radio 1. Om 22.27 uur is op NPO 1 en NOS.nl de samenvatting te zien in Studio Sport Eredivisie.

STER Reclame