Strijders van al-Nusra in Syrië AFP

De politie heeft dinsdag vier Syrische vluchtelingen aangehouden in Nederland. Twee van hen, een 23- jarige en een 26-jarige man, worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische misdaden in Syrië. Ze zouden tussen 2012 en 2015 hebben gevochten aan de zijde van de jihadistische groepering Jabhat al-Nusra .

De twee kwamen in 2015 naar Nederland. Ze kwamen deze zomer in beeld door informatie van de AIVD. Bij de woning van een van hen, in Oosterhout, werd een hennepkwekerij ontdekt. De politie onderzoekt hun telefoons, waarop ook foto's staan van de mannen in het strijdgebied in Syrië.

Samen met een derde verdachte zouden de mannen ook verantwoordelijk zijn voor de smokkel van een vierde Syriër naar Nederland. Deze vierde persoon is opgepakt op verdenking van valsheid in geschrifte; hij reisde op naam van een van de andere vluchtelingen.

De politie kwam in actie in Bergen op Zoom, Arnhem, Diemen en Wageningen. Bij een van de verdachten is vier kilo hennep in beslag genomen. Drie van de vier verdachten zijn voorgeleid en vastgezet. De gesmokkelde vluchteling is niet voorgeleid, maar de officier van justitie heeft hem met het oog op het onderzoek voor nog eens drie dagen in bewaring gesteld.

STER reclame