EPA
NOS NieuwsAangepast

Paus spreekt het R-woord in Bangladesh wél uit

Paus Franciscus heeft in de Bengalese hoofdstad Dhaka gesproken met een groep Rohingya-vluchtelingen. In tegenstelling tot eerder deze week in Myanmar nam hij het woord 'Rohingya' nu wel in de mond.

De paus sprak in Bangladesh met zestien Rohingya die net als ruim 600.000 anderen het militaire geweld in Myanmar zijn ontvlucht. Ze leven nu in een vluchtelingenkamp in de regio Cox's Bazar.

De katholieke kerkleider hoorde hun verhalen aan en pakte hun handen. Vervolgens verontschuldigde hij zich voor wat hij noemde de onverschilligheid van de wereld. "De aanwezigheid van God vandaag wordt ook wel 'Rohingya' genoemd", zei hij.

De afgelopen dagen, toen paus Franciscus in Myanmar was, verwees hij wel naar het recente geweld, maar vermeed hij de naam van de vervolgde moslimgroep te noemen. Dat deed hij onder politieke druk: de Rohingya worden in Myanmar niet erkend.

Vandaag, op de tweede dag van zijn bezoek aan Bangladesh, droeg de paus voor meer dan 100.000 mensen een mis op in Dhaka. Hij wijdde er zestien priesters en ging vervolgens per riksja naar de bijeenkomst met de Rohingya.

Uit politieke en veiligheidsoverwegingen heeft de paus ervan afgezien om een kamp met Rohingya te bezoeken. Volgens de plaatselijke aartsbisschop wilde de Bengalese regering dat niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl