Gaat het tien jaar oude wereldrecord van Kramer eraan?

Aangepast
ANP

"De beste Kramer is een getergde Kramer", zei schaatscommentator Frank Snoeks eens over de Fries. Getergd was Sven Kramer zeker, toen hij iets meer dan tien jaar geleden het wereldrecord op de 5.000 meter heroverde, nadat hij het een week eerder had verloren aan Enrico Fabris.

Vanavond kan Kramer het oudste wereldrecord bij de mannen aanscherpen. Maar ook Ted-Jan Bloemen, wereldrecordhouder op de 10 kilometer, zal jagen op de 6.03,32 van Kramer.

"Natuurlijk hoop ik op een wereldrecord", zegt Kramer, "maar ik weet niet of het reëel is. De afgelopen tien jaar is het vaker geprobeerd hier en lukte het niet om een of andere reden."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kramer: weet niet of een wereldrecord reëel is

De wereldbekerwedstrijden in Calgary zijn vanavond vanaf 20.20 uur te zien op NPO 3 en NOS.nl. De schaatsavond begint met de 5.000 meter voor mannen, gevolgd door de teamsprint voor mannen en vrouwen. De laatste afstand is de 3.000 meter voor vrouwen.

Terug naar 10 november 2007. Voorafgaand aan de wereldbeker in Salt Lake City staat het wereldrecord op 6.07,48. Kramer lijkt op weg die tijd te verbeteren, maar in het tweede deel lukt het hem niet 28'ers te rijden. Kramer komt uiteindelijk 0,04 tekort. "Hij laat het liggen", zegt Snoeks.

Een rit later flikt Fabris het wel. Zijn 6.07,40 is de nieuwe mondiale toptijd. "Ik ben op dit moment niet in de vorm om dit te pareren", zegt Kramer. "Voor het eerst in anderhalf jaar verlies ik een race. Daar baal ik flink van en dan druk ik me nog zacht uit."

Kramer baalt nadat hij het wereldrecord heeft verloren aan Fabris ANP

Het schaatscircus verplaatst zich naar Calgary, waar een week later de volgende wereldbeker gereden wordt. Martin Hersman herinnert zich die week in Noord-Amerika nog goed. "Kramer was de hele week agressief, hij was natuurlijk ook tien jaar jonger dan nu. Die uitspraak van Snoeks past precies bij wat Kramer die week voelde."

17 november 2007. Kramer begint aan zijn vijf kilometer alsof hij een 1.500 meter rijdt. De woede na de nederlaag in Salt Lake City zet hij om in een weergaloze race. De Fries verbreekt tijdens zijn 5 kilometer het wereldrecord op de 3 kilometer. "Heeft u enig idee wat dat betekent?", vraagt Herbert Dijkstra zich af.

De zesminutengrens is te hoog gegrepen, maar Kramer neemt een hap van ruim vier seconden van het wereldrecord en snelt naar 6.03,32. "Ik wist dat het harder moest dan vorige week want het zat me gewoon niet lekker. Dan gebeuren er dit soort dingen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

November 2007: ontketende Kramer herovert wereldrecord op 5.000 m

Hersman verwacht dat Kramer vandaag in Calgary het record opnieuw zal aanvallen. "Het is niet zijn grote doel dit seizoen, dat is de tien kilometer op de Olympische Spelen. Maar Kramer heeft al zo veel gewonnen, dat hij op zoek moet naar extreme barrières."

"De zesminutengrens zit in mijn achterhoofd, maar ik verwacht niet dat het gaat gebeuren. Dan is er wel een heel bijzonder schema nodig: een opening van 17 seconden gevolgd door lage 28'ers en in het tweede deel rondjes onder 28,7."

"Het gaat hoe dan ook pijn doen", zegt Hersman. "Door de hoge snelheid word je als schaatser naar buiten gedrukt, daar moet je tegen vechten. Elke ronde is als een slotronde op de 1.500 meter en dat doet ongelooflijk pijn. Sterven doet meer pijn in Calgary."

Bloemen heeft volgende week nog een kans.

Martin Hersman

Kramer won de eerste twee wereldbekers op de langste afstanden, Ted-Jan Bloemen eindigde twee keer als tweede. "Bloemen rijdt nu wel een thuiswedstrijd", meent Hersman. "De hoogte en de snelheid van Calgary zijn in zijn voordeel, Kramer rijdt op het zeeniveau van Thialf zijn 'thuiswedstrijden'.

Toch is Kramer de favoriet volgens de commentator. "Hij heeft maar één kans, want de wereldbeker in Salt Lake City van volgende week slaat hij over. Bloemen krijgt dan nog een kans, dus Kramer moet nu een tijd zetten waar Bloemen niet aan komt."

Sven Kramer viert zijn record in 2007 met toemalig coach Gerard Kemkers ANP

Wereldbeker in Calgary

Vrijdag
20.21 uur NOS.nl
20.21 uur Studio Sport schaatsen (NPO 3)
20.30 uur Langs de Lijn En Omstreken
Zaterdag
19.00 uur Langs de Lijn
20.00 uur NOS.nl
20.35 uur Studio Sport schaatsen (NPO 2)
Zondag
20.30 uur NOS.nl
21.25 uur Studio Sport schaatsen (NPO 1)
22.00 uur Langs de Lijn

STER Reclame