De verdachten van de moord op Kim Jong-nam
NOS NieuwsAangepast

Vermoorde halfbroer Kim had antigif bij zich, maar gebruikte het niet

Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider, had zo'n tien flesjes tegengif bij zich tegen het zenuwgas VX toen hij werd vermoord op het vliegveld van Kuala Lumpur. De rechtbank in Kuala Lumpur heeft dat bekendgemaakt. Twee vrouwen staan in Maleisië terecht voor de moord op Kim.

Kim droeg de flesjes tegengif op 13 februari van dit jaar bij zich in zijn rugzak. Ze bevatten het middel atropine. Hij leefde in ballingschap in Macau. Volgens Zuid-Koreaanse parlementsleden had Kim Jong-un het doodvonnis over zijn halfbroer uitgesproken wegens diens kritiek op het regime in Noord-Korea.

Niet aanspreekbaar

Nadat hij was aangevallen op het vliegveld, waarschuwde Kim een receptioniste en vertelde haar dat iemand iets in zijn gezicht had gesmeerd. Op camerabeelden is te zien dat hij vervolgens met anderen naar een dokterspost op het vliegveld loopt. Niet duidelijk is waarom Kim toen niet het antigif heeft gebruikt.

Kim overleed een dag later in het ziekenhuis. Een arts heeft verklaard dat hij in het ziekenhuis al niet meer aanspreekbaar was.

Verdachten

De verdachten van de moord zijn een Indonesische en een Vietnamese. Ze worden ervan beschuldigd dat ze hebben samengewerkt met vier Noord-Koreanen bij de moord op Kim, door het zenuwgas VX in zijn gezicht te smeren.

Het verweer van de vrouwen is dat ze dachten mee te werken aan een grap voor een reality tv-show. Als hun schuld wordt vastgesteld, kunnen ze de doodstraf krijgen.

Andere kleren aangetrokken

Maleisië liet het lichaam van Kim Jong-nam en de vier Noord-Koreanen die de Noord-Koreaanse ambassade in Kuala Lumpur waren ingevlucht terugkeren naar Pyongyang, in ruil voor negen Maleisiërs die werden vastgehouden in Noord-Korea.

De Vietnamese vrouw die verdacht wordt van de moord had de kleren die ze tijdens de aanval op Kim droeg in haar hotel uitgetrokken en andere aangedaan. De politie achterhaalde de vrouw en de andere verdachte een dag na de moord op grond van bewakingsbeelden op de luchthaven.

Het proces tegen de twee vrouwen is een maand bezig, en is verdaagd tot 22 januari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl