Schiphol ANP

"De tijdelijke regeling om weer te bouwen rond Schiphol moet van tafel en via de normale adviesprocedure terugkomen. Als dat niet gebeurt gaan we naar de rechter". Dat zegt Matt Poelmans namens de bewonersdelegatie die meepraat in de zogenoemde Omgevingsraad Schiphol (ORS).

Dat is het adviesorgaan voor de minister waarin alle bij Schiphol betrokken partijen, zoals luchtvaartmaatschappijen, gemeenten, provincies en de bewoners vertegenwoordigd zijn.

Clausule

Poelmans doelt op een besluit dat staatssecretaris Dijksma half oktober heeft genomen. Per 1 januari mogen gemeenten op bepaalde plekken rond Schiphol weer gaan bouwen. Sommige gebieden liggen direct onder de aanvliegroutes van de luchthaven.

Nieuwe bewoners moeten in de koopovereenkomsten een clausule ondertekenen dat ze zich ervan bewust zijn dat ze in de nabijheid van een vliegveld gaan wonen. Dat is een zogeheten kettingbeding, waarop bij niet-naleving een boete staat van 100.000 euro.

Achterkamertjespolitiek

De bewonersdelegatie in de ORS is boos dat haar niet om advies is gevraagd, zoals dat met andere kwesties rond Schiphol wel gebeurt. De vertegenwoordigers van de bewoners voelen zich gepasseerd. Poelmans spreekt van 'achterkamertjespolitiek'.

De Omgevingsraad wilde de klacht van de bewoners vandaag niet bespreken. De bewonersdelegatie hoopt nu dat Kamerleden aandringen op afstel. Als dat niet gebeurt rest nog de gang naar de rechter.

STER reclame