Ondergedoken Syrisch gezin na 1,5 jaar alsnog in procedure

Aangepast
Het Syrische gezin in Weert L1

Het Syrische vluchtelingengezin dat anderhalf jaar geleden onderdook in Weert, maakt alsnog kans op een verblijfsvergunning. Het gezin bleef met hulp van vrijwilligers en de burgemeester al die tijd onder de radar.

Daardoor mag de moeder met haar vier kinderen nu volgens de regels opnieuw asiel aanvragen bij de IND. Dat kan omdat ze achttien maanden geleden volgens de administratie "met onbekende bestemming" zijn vertrokken. Tot er een besluit is mogen ze in Weert blijven, schrijft 1Limburg.

Broer is vaderfiguur

De moeder, Doaa Al Refae, mocht eerder in Nederland geen asiel aanvragen omdat ze daarvoor in Duitsland was geregistreerd. Zij dreigde zo gescheiden te worden van haar broer, die een vaderfiguur is voor haar kinderen. Hij kreeg wel een verblijfsvergunning in Nederland.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ondergedoken Syrisch gezin na 1,5 jaar alsnog in procedure

Om te voorkomen dat de familie uiteen zou vallen, hielp een groep vrijwilligers uit Weert moeder en kinderen onderduiken. Burgemeester Jos Heijmans van Weert steunde deze actie.

Vlak voordat de Dienst Terugkeer en Vertrek op de stoep stond, zorgden de vrijwilligers ervoor dat de vrouw en haar vier kinderen uit het azc verdwenen en onderdoken.

Op het matje

Met deze burgerlijke ongehoorzaamheid haalde de Weertse groep de landelijke media. Burgemeester Jos Heijmans werd door de minister op het matje geroepen, maar hij hield voet bij stuk. Hij bleek de wet niet te hebben overtreden.

In de achttien maanden dat het gezin met hulp van vrijwilligers 'onder de radar' was, vonden Al Refae en haar kinderen onderdak bij de zusters Birgittinessen in hartje Weert, op 200 meter van het politiebureau. Daarna woonden ze bij de broer van de moeder, die een huis heeft in Weert.

Naar de basisschool

De oudste drie kinderen - Hassan van 8, Remas van 6 en Judi van 4 - gingen naar een basisschool in de buurt, waar alleen de leraren hun geheim kenden. De moeder bracht haar kinderen deze week voor het eerst openlijk naar school.

Vorige week hebben de vrijwilligers de moeder en haar kinderen naar de IND gebracht. Daar bleek na drie spannende dagen dat het 'plan van Weert' heeft gewerkt, zegt een woordvoerder van de vrijwilligersgroep.

Dit is een artikel van

STER Reclame