NOS NieuwsAangepast

Macron maakt grap over president Burkina Faso: leuk of over randje?

Dat de Franse president Macron gevat en ontwapenend uit de hoek kan komen, daar zijn vriend en vijand het over eens. Maar een kwinkslag die hij maakte naar president Kabore van Burkina Faso, vinden critici op het randje van wat toelaatbaar is.

'De airco is mijn taak niet, dat moet jullie president doen'

Wat gebeurde er?

Macron reist door Afrika en bezocht daar een universiteit in de voormalige Franse kolonie Burkina Faso. In aanwezigheid van een grote groep studenten had hij een vraaggesprek met zijn collega Kabore. Toen een student aan Macron vroeg wat hij van plan was te doen aan de voortdurende stroomuitval in Burkina Faso, antwoordde hij: "Je praat nog steeds tegen me alsof ik een koloniale machthebber ben, maar ík ben niet verantwoordelijk voor de elektriciteit op de universiteiten hier. Dat is de taak van de president."

Toen Kabore even later de zaal uitliep voor een sanitaire pauze, grapte Macron dat Kabore vertrok om de airco te repareren. Dit tot grote hilariteit van de aanwezige studenten.

Maar op internet zorgt deze opmerking voor discussie. Rechtse tegenstanders noemen Macrons opmerking "denigrerend", "betuttelend", en "op de grens van racistisch". Maar veel mensen kunnen de "lichtvoetige scherts" en "vrolijke humor" van de Franse president wel waarderen.

Macron zelf noemt de ophef over zijn opmerking "ridicuul". De mensen die kritiek hebben zijn juist degenen die Burkina Faso kleineren, zegt hij, doordat ze denken dat een Afrikaanse president niet eens tegen een grapje zou kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl