Een elektriciteitscentrale van RWE in Duitsland
NOS NieuwsAangepast

Peruaanse boer stap verder in proces tegen Duitse energiereus RWE

De Peruaanse boer Saúl Luciano Lliuya houdt de Duitse energiereus RWE verantwoordelijk voor het smelten van gletsjers waardoor hij en z'n stadgenoten mogelijk weg moeten uit hun huizen. Voor de rechtbank in Hamm (Noordrijn-Westfalen) eist hij een schadevergoeding van ruim 23.000 euro.

De rechtbank heeft vandaag ingestemd met de volgende stap in het proces: hij mag nu proberen te bewijzen dat er een verband is tussen de Duitse CO2-uitstoot en de bedreiging van zijn stad.

Lliuya komt uit Huaraz, een stad van 100.000 inwoners aan de voet van de Andes. Door klimaatverandering smelten de gletsjers rondom de stad, en Lliuya vreest dat het smeltwater zijn huis bedreigt.

De Peruaan kwam via lokale contacten in gesprek met Duitse activisten en daarom koos hij een bedrijf in Duitsland uit om schade te verhalen. Omdat RWE verantwoordelijk zou zijn voor 0,47 procent van alle wereldwijde CO2-uitstoot, moet het bedrijf zijn verantwoordelijkheid voor bedreigde gebieden nemen, vindt de Peruaan.

Eerder zei de rechter dat het overstromingsgevaar in Huaraz mogelijk kleiner zou zijn als RWE in Duitsland niet zoveel CO2 zou uitstoten. De rechtbank staat de boer nu toe om te bewijzen dat er een verband is tussen de activiteiten van RWE en het overstromingsgevaar in Peru.

Het bedrag dat Lliuya eist, wil hij bij toekenning deels in een fonds ter bescherming van de stad storten. Hij wordt bij zijn civiele rechtszaak geholpen door de ngo Germanwatch. Die zegt tegen de Süddeutsche Zeitung: "Wij willen niet dat de slachtoffers van klimaatverandering hulpeloos en rechteloos zijn."

RWE zegt dat een individueel concern niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor een complex proces als klimaatverandering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl