NOS NieuwsAangepast

Topcrimineel Stanley Hillis doodgeschoten

De topcrimineel Stanley Hillis is rond het middaguur in Amsterdam doodgeschoten. Dat melden bronnen bij justitie.

Hillis werd in Watergraafsmeer door één of meerdere schutters onder vuur genomen en overleed ter plekke. De politie in Amsterdam is op zoek naar een Volkswagen Transporter met kenteken 27-BN-JH.

Ontsnappingen

Hillis werd 'de ouwe' genoemd. Hij had connecties met vrijwel alle grote criminelen en behoorde tot de clan van topcrimineel Klaas Bruinsma die in 1991 werd vermoord in Amsterdam.

Van die groep zijn nog maar weinig mensen over. Jan Femer, Sam Klepper, Cor van Hout en John Mieremet, allemaal companen van Stanley Hillis, werden in het vorige decennium geliquideerd.

Toen Hillis in 1985 uit de Bijlmerbajes ontsnapte, was dat landelijk nieuws. Hij zat straffen uit voor in totaal zeventien overvallen. Daarvoor was hij al drie keer ontsnapt. Volgens de politie was hij extreem vuurwapengevaarlijk; bij het minste of geringste trok hij zijn wapen.

Sonja Barend

Na die ontsnapping zocht Hillis zelf contact met tv-presentatrice Sonja Barend om zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij zei dat de politie een hetze tegen hem voerde.

Hillis werd de afgelopen jaren veelvuldig genoemd in grote onderzoeken naar de georganiseerde misdaad, zoals het liquidatieproces en de afpersing van Willem Endstra. Maar in tegenstelling tot zijn companen Willem Holleeder en Dino Soerel is Hillis daarvoor niet vervolgd.

De advocaat van Hillis zegt dat de laatste anderhalf jaar de angst voor een liquidatie bij Hillis was geweken. Hij spreekt van een onverwachte aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl