Een kind in een Syrisch vluchtelingenkamp
NOS Nieuws

Unicef: Syrische oorlogswinter bedreigt miljoenen kinderen

Unicef waarschuwt voor het lot van miljoenen kinderen in Syrië en omliggende landen. Uit nieuwe cijfers van de VN-kinderorganisatie blijkt dat 8,5 miljoen kinderen humanitaire noodhulp moeten krijgen.

Volgens de organisatie wordt de situatie met de winter voor de deur steeds zorgwekkender. Zo is er in vluchtelingenkampen, waar ook veel kinderen zitten, gebrek aan winterkleding en dekens. Unicef begint daarom een actie om geld in te zamelen voor Syrië: het wil levensreddende hulp bieden aan 1,5 miljoen kinderen, maar voor de hulp is er te weinig geld.

"De oorlog die Syrische kinderen zo hard treft, gaat dagelijks door", zegt Unicef-directeur Geert Cappelaere, die Syrië onlangs heeft bezocht. "Elke dag sterven minstens twee kinderen in Syrië door de oorlog."

Oost-Ghouta

Het ergst lijkt het te zijn in Oost-Ghouta, een bezet gebied in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus. Unicef deed daar onderzoek op 27 verschillende locaties. Een op de negen kinderen daar bleek levensbedreigend ondervoed te zijn. "Het hoogste percentage ooit gemeten in Syrië", meldt de organisatie.

Vorige week waarschuwde de VN ook al voor de situatie in Oost-Ghouta, een enclave met 175.000 inwoners die in handen is van opstandelingen en al sinds 2012 wordt omsingeld door het leger van president Assad. Daardoor is het moeilijk om medicijnen en voedsel naar het gebied te krijgen.

Evacuatie

De Noorse VN-mensenrechtenadviseur Jan Egeland heeft wereldleiders vandaag opgeroepen om iets te doen aan de situatie in Oost-Ghouta. Volgens Egeland zijn de afgelopen weken al negen zieke of gewonde kinderen gestorven, omdat toestemming van Syrië voor vervoer naar een ziekenhuis uitbleef.

Volgens Egeland moeten 500 mensen, onder wie 167 kinderen, uit het gebied worden geëvacueerd. Hij spreekt van een "humanitaire noodsituatie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl