NOS NieuwsAangepast

Defensie: laatste JSF op dit moment onbetaalbaar

Het ministerie van Defensie komt misschien geld tekort om alle 37 JSF-toestellen aan te schaffen die Nederland wil hebben. De laatste bulkbestelling van drie toestellen zou op basis van de huidige dollarkoers te duur zijn, zegt een woordvoerder van Defensie.

Volgend jaar wordt besloten over de aanschaf van de laatste drie JSF's. Die zouden dan in 2019 besteld kunnen worden. In een brief aan de Tweede Kamer schreef staatssecretaris Visser eerder deze week dat er "naar de huidige inzichten, en uitgaande van de huidige dollarkoers en de ontwikkeling van de stuksprijs, waarschijnlijk net niet voldoende projectbudget is".

Bulkaankoop

Nederland besloot in 2013 om 37 F-35-vliegtuigen (JSF's) te kopen. Volgens de woordvoerder valt op basis van de huidige dollarkoers één toestel buiten het budget. Maar deze JSF maakt deel uit van een bulkaankoop van drie en daarom kan Nederland uiteindelijk misschien maar 34 in plaats van 37 straaljagers aanschaffen.

Volgens de woordvoerder is er "eigenlijk niet zoveel aan de hand". Hij zegt dat de aanschaf van de laatste drie JSF's nu nog niet aan de orde is en dat niet te zeggen is hoe de koers straks is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl