ABN Amro schaft prestatiebonussen personeel af

Aangepast
ANP

Als laatste grote bank van Nederland schaft ABN Amro de prestatiepremies voor het personeel af. De bank heeft daarover met vakbonden een akkoord bereikt.

Werknemers van de bank kunnen jaarlijks 20 procent extra loon krijgen, afhankelijk van hun prestaties. Daarvoor in de plaats komt nu een loonsverhoging van 9 procent. "Dat betekent niet dat het nettoloon daadwerkelijk met 9 procent stijgt. Het gaat ook naar pensioenlasten, vakantiegeld en dergelijke", zegt FNV-bestuurder Fred Polhout in het NOS Radio 1 Journaal.

Medewerkers wilden zelf van de beloningen af, bleek eerder uit een enquĂȘte. "Ze worden erop aangesproken, bijvoorbeeld op verjaardagen en partijen", zegt Polhout. "Als er wordt gesproken over werken bij een bank, gaat het ook over de bonussen."

Een managementgroep van ongeveer honderd man valt buiten de cao. Voor die groep blijven bonussen bestaan.

Koude cijfers

ING schafte in 2012 de bonussen voor het personeel af. Rabobank volgde een jaar later. "Mensen gaan zich heel erg concentreren op hun eigen inbreng bij een variabele beloning. Dat is sinds de afschaffing een stuk minder", aldus Polhout. "We willen af van de gerichtheid op de koude cijfers."

De afschaffing van de variabele beloningen is onderdeel van de nieuwe cao van ABN Amro. Er wordt de komende weken nog onderhandeld over andere punten in die cao.

STER Reclame