Zorgen over ongelukken na alcoholgebruik ouderen
Staatssecretaris Blokhuis maakt zich zorgen over het stijgende aantal ongevallen met ouderen die alcohol hebben gedronken. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Ook het aantal incidenten met alcohol in de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar is gestegen.
In 2016 kwamen zo'n 5000 55-plussers op de eerste hulp terecht na een ongeval waarbij alcohol een rol speelde, bijvoorbeeld doordat ze van hun fiets vielen of bij een ruzie betrokken raakten. Drie jaar geleden ging het nog om zo'n 3000 mensen van 55 jaar en ouder, blijkt uit een rapport van VeiligheidNL.
'Opgeheven vingertje'
Ook het aantal alcoholvergiftigingen onder ouderen neemt de laatste jaren toe. Vorig jaar belandden drie keer zoveel 55-plussers op de eerste hulp na drankmisbruik als in 2007.
De staatssecretaris wil met ouderenbonden in gesprek over het problematisch drankgebruik in deze leeftijdsgroep. "We zullen samen iets moeten doen om deze trend te keren", schrijft hij. "We moeten alleen niet denken dat we iets bereiken met een opgeheven vingertje. Deze mensen zijn oud en wijs genoeg om zelf te weten wat goed is."
In ziekenhuis na drankgebruik
In totaal belandden vorig jaar naar schatting ruim 16.000 mensen in het ziekenhuis na drankgebruik, onder meer door ongelukken en geweld. Volgens VeiligheidNL ligt het werkelijke aantal hoger, omdat de spoedeisende hulp niet altijd noteert of er alcohol in het spel is. Dat gebeurt alleen als de patiënt dit zelf meldt of de arts het belangrijk acht.
Nog steeds worden vooral jongeren opgenomen met alcoholvergiftiging, al lijkt het drankmisbruik onder tieners licht af te nemen. "We zien dat jongeren later starten met drinken en vervolgens minder drinken", zegt Blokhuis.
Drankmisbruik kost de samenleving miljoenen, blijkt uit het rapport. De ongelukken na alcoholgebruik leiden naar schatting tot zo'n 52 miljoen euro aan medische kosten en 82 miljoen euro aan verzuimkosten. Omdat niet alles geregistreerd wordt, ligt het werkelijke bedrag waarschijnlijk veel hoger, stelt VeiligheidNL.