Oud-handballer Lambert Schuurs met zijn zoon Perr, voetballer van Fortuna Sittard ANP Pro Shots

Sportfamilie Schuurs: drie toppers in één gezin

time icon Aangepast

De familie Schuurs staat synoniem voor topsport. Vader Lambert (55 jaar) kan bogen op een lange handbalcarrière. Zijn 312 interlands zijn nog altijd goed voor een record. Zoon Perr (18) is een rijzende ster in het voetbal. Nu is hij de jonge aanvoerder van Fortuna Sittard, maar grote clubs als Ajax en PSV houden hem nauwlettend in de gaten. Dochter Demi (24) reist de wereld over als dubbelspecialiste in het mondiale tennis.

"Misschien spelen de genen erin mee", filosofeert Perr over het getalenteerde gezin Schuurs. "Maar ik denk eerder nog dat het de mentaliteit is. We weten allemaal dat je er hard voor moet werken. Dat heb ik geleerd van mijn zus en mijn vader. En daarmee probeer ik mijn prestaties hoog te houden."

Lambert Schuurs in actie voor Sittardia in mei 2007 Pro Shots

Piepjong waren de kinderen toen vader Lambert ze al meenam naar de sporthal in Sittard, waar hij furore maakte als handballer. "Ze waren twee jaar", herinnert hij zich. "Ze konden nog maar net lopen en toen kregen ze al met een balletje te maken. En dan ontwikkel je ook automatisch bepaalde kwaliteiten."

Bucketlist

Maar het is meer dan balgevoel alleen, dat Lambert de jonge generatie probeert bij te brengen. Het gezin ademt een gezonde leefstijl, die topsport mogelijk maakt. "We hebben een soort bucketlist van vijftien dingen. Daar staan zaken op als: op tijd naar bed gaan, jezelf goed verzorgen, goed eten. Als je je daaraan houdt, heb je de meeste kans van slagen."

Zelf heeft Lambert Schuurs zijn carrière als handballer inmiddels verruild voor een rol als assistent-trainer bij Limburg Lions. Als vader en oud-topsporter volgt hij de sportieve verrichtingen van zijn kroost op de voet. Al waakt hij ervoor om te pas en te onpas zijn kritische kanttekeningen te plaatsen als bijvoorbeeld zoon Perr op het voetbalveld staat.

Fortuna Sittard-aanvoerder Perr Schuurs aan de bal tegen Jong Ajax ANP Pro Shots

"Dat heb ik één keer gedaan", vertelt senior. "En toen zei hij: voetbal jij, of voetbal ik? Dus dat heb ik afgeleerd." Perr: "Op sommige punten kan hij me goed helpen. Maar andere dingen wil ik zelf bepalen. Dan weet ik zelf wel wat ik fout doe en wat goed."

Wel probeert Lambert zijn zoon, die gezien wordt als een groot talent en bij Fortuna een bliksemcarrière doormaakt, met raad en daad terzijde te staan. "Ik wil dat hij zo veel mogelijk met rust wordt gelaten en dat hij niet dagelijks met spelersmakelaars om de tafel zit, of met de pers. Dus dat probeer ik wel te controleren, ook om ervoor te zorgen dat hij met beide voeten op de grond blijft staan."

Balgevoel, mentaliteit en een gezonde leefstijl

Reportage over het topsportgezin Schuurs: voormalig tophandballer Lambert (55), Fortuna Sittard-voetballer Perr (18) en proftennisster Demi (24).

Veelzeggend in dat opzicht is dat Perr ondanks interesse van topclubs als Ajax, PSV, Liverpool en Bayern München zijn contract in Sittard vorige maand verlengde tot medio 2020.

Spelletjesavond

Waar Lambert Schuurs zijn voetballende zoon in de nabijheid weet, moet hij de prestaties van de tennissende dochter Demi op afstand volgen. Demi is de nummer 44 van de wereld in het dubbelspel en won al drie WTA-toernooien.

"Zij leeft van hotel naar hotel en is dertig weken per jaar van huis. Het is voor haar een heel stuk moeilijker dan voor Perr. Voetballers worden in de watten gelegd en hoeven eigenlijk nergens meer voor te zorgen als ze zo ver zijn."

Demi Schuurs tijdens het grastoernooi in Rosmalen ANP Pro Shots

Met een familie waar alles in het teken staat van winnen, laat het zich raden hoe een spelletjesavond in het ouderlijk huis in Nieuwstadt verloopt. "We willen inderdaad allemaal graag winnen", beaamt Perr. "Maar niet dat er ruzie van komt, hoor."

Vader Lambert stelt zich bij die gelegenheden gematigd op. "Ik heb in mijn leven genoeg geknokt en gestreden om te winnen. Spelletjes vind ik gewoon leuk."

STER Reclame