Grêmio pakt Copa Libertadores na winst op Lanús

Grêmio wint Copa

Het Braziliaanse Grêmio heeft zijn derde Copa Libertadores uit de clubgeschiedenis gewonnen. In Buenos Aires werden de Argentijnen van Lanús met 2-1 verslagen. De heenwedstrijd eindigde vorige week in een 1-0 overwinning voor Grêmio.

Fernandinho opende in de 26ste minuut de score voor de Brazilianen. Hij veroverde de bal op zijn eigen helft en dribbelde het halve veld over om vervolgens aan de andere kant te scoren. Luan verdubbelde kort voor rust de voorsprong en zette daarmee Lanús voor een zware opdracht.

• AFP
    Luan scoorde de 2-0 en werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi
  • AFP
    Renato Gaúcho is de eerste Braziliaan die als speler én trainer de Copa wint
  • AFP
    Feest op straat in Porto Alegre

In de 71ste minuut redde José Sand de Argentijnse eer door een penalty te benutten. Hij werd daarmee topscorer van het toernooi. Acht minuten voor tijd moest Grêmio met tien man verder na een rode kaart voor Ramiro, maar Lanús wist daar niet van te profiteren.

Grêmio won de beker voor het eerst in 1983. Opvallend is dat de huidige trainer, Renato Gaúcho, destijds deel uitmaakte van het elftal. Hij is de eerste Braziliaan die de beker heeft gewonnen als speler en trainer.

De tweede keer dat de Braziliaanse club de beker won was in 1995. Het zorgde ervoor dat de ploeg mocht gaan strijden om de wereldbeker tegen Champions League-winnaar Ajax. De Amsterdammers wonnen dat duel na strafschoppen.

Grêmio mag nu weer gaan spelen voor de titel van beste club van de wereld op het WK voor clubs, dat in december in de Verenigde Arabische Emiraten wordt gespeeld.