EPA

De Nederlandse ambassade in Washington heeft afkeurend gereageerd op een retweet van president Trump. De Amerikaanse president retweette vanochtend een Nederlandse video waarin een jongen op krukken 'door een moslim-migrant' in elkaar geslagen wordt. De ambassade wijst erop dat de dader een geboren en getogen Nederlander is. "Feiten doen ertoe", staat in een tweet.

De Britse extreemrechtse politica Jayda Fransen had de video, die eerder op Dumpert te zien was, op Twitter geplaatst met daarboven de tekst: "Moslim-migrant slaat Nederlandse jongen op krukken in elkaar."

Het Nederlandse Openbaar Ministerie reageerde eerder vandaag ook al op de video. Het OM schrijft op Twitter dat het voorval zich afgelopen mei afspeelde en dat de dader een Halt-straf heeft gekregen.

Naast de video van de mishandeling retweette Trump vanochtend nog twee anti-islamvideo's van Jayda Fransen, die vicevoorzitter is van de extreemrechtse Britse groepering Britain First. Zij werd recent nog opgepakt in Noord-Ierland omdat ze in een toespraak in Belfast moslims had beledigd. Voor die zaak wordt ze strafrechtelijk vervolgd.

De Britse premier May keurde de actie van Trump eveneens af. Ze liet via een woordvoerder weten dat het verkeerd was van Trump. May zei dat Fransen en haar partij erop gericht zijn groepen in Groot-Brittannië uit elkaar te drijven door het verspreiden van leugens.

Trump verweet May daarop via Twitter dat ze niet zo met hem bezig moet zijn. "Richt je op het destructieve radicaal-islamitische terrorisme in het Verenigd Koninkrijk." "Met ons gaat het gewoon goed!", voegt hij daaraan toe.

STER reclame