NOS NieuwsAangepast

Egypte: tegoeden Mubarak bevriezen

Justitie in Egypte wil dat alle buitenlandse tegoeden van de verdreven president Mubarak worden bevroren. De openbaar aanklager heeft het ministerie van Buitenlandse zaken gevraagd daarvoor te zorgen. Het verzoek zou erop kunnen duiden dat de militaire leiders Mubarak willen vervolgen voor machtsmisbruik.

Het is onduidelijk hoeveel geld de familie op buitenlandse rekeningen heeft staan. Egyptische media spreken van tientallen miljarden dollars, maar een woordvoerder van de oud-president spreekt dat tegen. De Zwitserse autoriteiten besloten kort na Mubaraks aftreden op 11 februari om Mubaraks rekeningen te blokkeren. Het gaat volgens Zwitserland om tientallen miljoenen euro's.

Eerder al blokkeerde het land de rekeningen van leden van het kabinet van Mubarak. Drie ministers werden later opgepakt.

Vervolgd

Justitie in Egypte gaat twee oud-ministers vervolgen. De oud-minister van Binnenlandse Zaken wordt beschuldigd van witwassen en zelfverrijking. De oud-minister van Toerisme zou overheidsgeld hebben doorgesluisd naar familie en vrienden.

Tijdens de opstand in Egypte eisten de betogers dat de oude machthebbers terecht zouden staan voor fraude en corruptie. De legerleiding, die tijdelijk de macht heeft, lijkt aan die eis tegemoet te komen.

Cameron

De Britse premier Cameron is vandaag in Caïro aangekomen. Hij is de eerste westerse leider die het land bezoekt sinds het aftreden van Mubarak als president. Cameron gaat praten met de tijdelijke machthebbers. Hij wil er zeker van zijn dat het leger van plan is de macht over te dragen aan een civiele regering. "Ik vind dat het leger meer moet doen om de mensen het vertrouwen te geven dat Egypte een open en democratische toekomst tegemoet gaat", verklaarde hij.

De premier zei in het vliegtuig op weg naar Egypte dat Groot-Brittannië een "zeer belangrijke handelsrelatie heeft met Egypte, die we willen uitbereiden". Hij zei dat samenwerking tussen beide landen ook belangrijk is in verband met de bestrijding van terrorisme.

Moslimbroederschap

Een Britse diplomaat in het gezelschap van de premier zegt dat Cameron ook zal praten met oppositieleden, maar er is geen gesprek met de Moslimbroederschap. Dat is een grote oppositiebeweging.

Morgen reist ook EU-buitenlandchef Ashton naar Egypte voor gesprekken met de tijdelijke machthebbers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl