NOS NieuwsAangepast

Trump trapt in nepnieuws en retweet Nederlandse 'anti-moslim-video'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vanochtend een video geretweet, waarop te zien is hoe iemand een jongen op krukken neerslaat en mishandelt. Het originele bericht is van de Britse politica Jayda Fransen en haar bijschrift was: "Moslim-migrant slaat Nederlandse jongen op krukken in elkaar."

De video blijkt uit mei afkomstig te zijn en is van de Nederlandse site Dumpert. Daar staat hij inmiddels niet meer op. Volgens weblog GeenStijl en De Telegraaf is de dader gevonden en bleek het helemaal geen moslim of migrant te zijn. Ook het Openbaar Ministerie voelde zich geroepen om opening van zaken te geven en bevestigde dat de dader geen migrant is.

Overigens retweette Trump vanochtend nog twee andere anti-islamvideo's van Jayda Fransen, die vicevoorzitter is van de extreemrechtse Britse groepering Britain First. Fransen werd eerder deze maand nog in Noord-Ierland opgepakt nadat ze in een toespraak in Belfast moslims had beledigd.

May: fout van Trump

De Britse premier May heeft gezegd dat het fout was van Trump om de video van de extreem-rechtse Jayda Fransen te delen. Britain First is erop uit om gemeenschappen uit elkaar te spelen door leugens en haatzaaien, zegt een woordvoerder van de premier.

Politici van de oppositie hebben opgeroepen om het staatsbezoek van Trump af te zeggen maar dat gaat premier May te ver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl