De Canadese premier Justin Trudeau
NOS Nieuws

Canadese excuses voor homofobie in Koude-Oorlogsjaren

De Canadese premier Trudeau heeft de lhbt-gemeenschap in zijn land excuses aangeboden voor de vijandige behandeling van homo's in overheidsdienst gedurende de Koude Oorlog.

De premier richtte zich met name tot de ambtenaren, militairen, en politieagenten die tussen het eind van de Tweede Wereldoorlog en begin jaren 90 zijn tegengewerkt of weggestuurd vanwege hun seksuele geaardheid. Naast verontschuldigingen biedt hij hen een schadevergoeding van 96 miljoen euro aan.

Vanaf 1950 werden ambtenaren van wie werd gedacht dat ze homo waren, op last van de Canadese regering in de gaten gehouden en ondervraagd. In 40 jaar tijd zijn duizenden van hen ontslagen of dusdanig geïntimideerd dat ze zelf vertrokken. De heksenjacht - in de woorden van Trudeau - volgde uit de aanname dat gays gevoeliger dan anderen waren voor chantage door de vijanden van Canada.

"Ik sta hier vervuld van schaamte, verdriet en diepe spijt over onze handelwijze. We zaten fout. We bieden onze excuses aan", zei Trudeau. De parlementariërs reageerden met een staande ovatie.

Belangengroepen voor lhbt-rechten hebben lang gevraagd om rehabilitatie van de betrokkenen en hebben nu met opluchting gereageerd op de excuses van Trudeau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl