Fakkelen voorkomt milieuschade
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Helft fabrieken Chemelot weer opgestart

Ongeveer de helft van de stilgelegde fabrieken op het Chemelot-terrein bij Geleen is weer opgestart. Eerder werden 45 van de 60 fabrieken stilgelegd vanwege een langdurige storing in het systeem met gedemineraliseerd water. Die is verholpen.

Het stilleggen gebeurde uit voorzorg, zegt een woordvoerder. De oorzaak van de storing is nog niet duidelijk. Er was geen gevaar voor de omgeving. Het is vooral een financiële strop voor de bedrijven, die kan oplopen tot enkele miljoenen euro's.

Julianakanaal

De storing deed zich voor bij de watervoorziening; de hoeveelheid water liep terug. Als er te weinig water is, kan niet voldoende stoom worden geproduceerd voor de productieprocessen.

Chemelot gebruikt dagelijks miljoenen liters water. Het meeste komt uit het Julianakanaal. Dat wordt in een zogeheten flocculator gereinigd. Vervolgens wordt het naar het industrieterrein gepompt, waar het wordt gebruikt als koel- en bluswater.

Twee fabrieken van USG Industrial Utilities maken er ook gedemineraliseerd water van, bedoeld voor productieprocessen. De fabrieken gebruiken samen ongeveer 1650 ton van dat zogeheten demiwater per uur.

Gisteren rond 21.30 uur is begonnen met het stilleggen. Er werd gefakkeld, dus zijn er gekleurde rookpluimen op het terrein te zien, schrijft 1Limburg.

Milieu

Fakkelen dient om fabrieken veilig te laten draaien. Zo voorkomt Chemelot dat gassen die vrijkomen omdat het proces niet verloopt als zo moeten, verbranden. Daardoor komen ze niet in het milieu terecht.

Dat gebeurt bij de zogeheten naftakrakers: dat zijn grote 'fornuizen' waarin het olieproduct nafta onder hoge druk en hoge temperaturen wordt gekraakt tot verschillende producten die onder meer als grondstof dienen voor de kunststoffenindustrie.

De storing was op een groot industrieterrein voor de chemische industrie bij het kruispunt van de A2 en A76 tussen Stein en Geleen.

Het is nog nooit eerder gebeurd dat het productieproces is stilgelegd. Het kost twee dagen voordat alles weer gewoon werkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl