In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Thierry Baudet boos op Achterhoekse school vanwege schoolopdracht

Een school in de Achterhoek heeft het aan de stok gekregen met politicus Thierry Baudet. Aanleiding is een schoolopdracht waarbij leerlingen een betoog moeten schrijven. Baudet wordt daarin 'alternatief rechts' genoemd.

De fractievoorzitter van Forum voor Democratie is een van de tien onderwerpen waar de leerlingen uit kunnen kiezen. In de opdracht wordt hij omschreven als iemand die de vaderlandse politiek flink opschudt, maar ook iemand die klimaatverandering een verzinsel vindt en van Nederland een land wil maken waarin slechts enkele witte mannen de macht hebben.

Baudet schrijft op Twitter dat een boze leerling de opdracht doorstuurde. Hij noemt de tekst "bizar en schandelijk". Zijn bericht kreeg honderden reacties.

Scholengemeenschap Marianum schrijft op de eigen website zich geroepen te voelen om te reageren vanwege de ophef. In een verklaring staat: "Wij willen benadrukken dat wij, als school, geen politieke standpunten innemen maar dat wij het als kerntaak beschouwen de leerlingen op te leiden tot kritische denkers."

Volgens de scholengemeenschap uit Groenlo en Lichtenvoorde is de opdracht bedoeld om onderwerpen in een brede context te plaatsen en is bij alle onderwerpen een korte inleiding geschreven om de leerling aan te sporen zich te verdiepen in de kwestie. De opdracht is ook online gezet door de school.

Ook de docent zelf heeft op Twitter gereageerd richting Baudet. "Ik schrijf hier niets dat niet uit je eigen mond komt en bovendien is het een opdracht waar leerlingen alle kanten mee op kunnen. Zelfs jouw kant."

De nummer twee op de kandidatenlijst van FvD in Amsterdam, Yernaz Ramautarsing, was zo boos op de docent dat hij op Twitter vroeg om zijn ontslag of schorsing. Later zei hij dat hij dit zelf geen verstandige tweet vond.

Baudet had inmiddels in een tweet gezegd dat hij graag op de school wil langskomen voor een debat. Volgens Omroep Gelderland heeft de school daar nog niet op gereageerd.

Advertentie via Ster.nl