Onder meer door vuurwerk zijn er elk jaar veel incidenten met Oud en Nieuw
NOS Nieuws

'Onderzoeksraad: risico's tijdens jaarwisseling te groot'

De risico's tijdens de viering van Oud en Nieuw zijn onaanvaardbaar groot. Dat staat volgens RTL Nieuws in een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De raad zou de jaarwisseling "het gevaarlijkste moment van het jaar" noemen.

Het onderzoek is ingesteld mede op verzoek van de vier grote steden. Aanleiding is het grote aantal incidenten tijdens de afgelopen jaarwisselingen. De incidenten variëren van overlast door al dan niet illegaal vuurwerk tot verstoring van de openbare orde, branden en geweld tegen hulpverleners.

"De omstandigheden, veel mensen op straat en donker, in combinatie met risicovol gedrag van de afstekers zijn een gevaarlijke cocktail tijdens iedere Oud en Nieuw", citeert RTL uit het conceptrapport.

Keurmerk

De OVV zegt dat de politie te weinig kennis heeft van criminele organisaties achter de vuurwerkhandel. Verder is er van alles mis met het kwaliteitskeurmerk voor legaal consumentenvuurwerk en zijn ook gemeenten niet in staat om de problemen aan te pakken.

Volgens RTL doet de raad geen aanbevelingen in het rapport.

Een woordvoerder van de OVV wil de berichtgeving tegen de NOS niet bevestigen. De definitieve versie van het rapport wordt vrijdag gepubliceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl