ANP
NOS NieuwsAangepast

Beatrix schenkt landgoed De Horsten aan Willem-Alexander

  • Kysia Hekster

    Verslaggever Koninklijk Huis

  • Kysia Hekster

    Verslaggever Koninklijk Huis

Prinses Beatrix heeft het overgrote deel van haar grondbezit, landgoed De Horsten in Wassenaar en Voorschoten, begin deze maand aan koning Willem-Alexander geschonken. Dat blijkt uit de schenkingsakte uit het Kadaster, die de NOS opvroeg. Het landgoed is sinds 1845 in bezit van de koninklijke familie en is ruim 400 hectare groot, zo'n 800 voetbalvelden. Er staan 21 adressen op geregistreerd.

Voormalig koningin Juliana en prinses Beatrix erfden het landgoed van hun moeder, Willem-Alexander krijgt het van zijn moeder bij leven. Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander hoeven geen belasting te betalen over de schenking. Volgens de grondwet zijn ze allebei vrijgesteld van het betalen van erf- en schenkbelasting.

Floris, Pieter-Christiaan en Margarita

De Koninklijke Landgoederen De Horsten zoals het landgoed officieel heet, horen al 150 jaar bij elkaar. Makelaarsvereniging NVM stelt de gemiddelde prijs voor agrarische grond in Zuid-Holland op 62.500 euro per hectare. De waarde van landgoed De Horsten zou dan ten minste 25 miljoen euro zijn, de waarde van de huizen en andere gebouwen die op de grond staan niet meegerekend.

Willem-Alexander woont sinds 2003 met zijn gezin in villa Eikenhorst op het landgoed. Verder wonen ook twee zonen van prinses Margriet, Floris en Pieter-Christiaan, er met hun gezinnen. Volgens de akte hebben zij recht van eeuwig erfpacht met een recht van opstal. Die ontvingen zij al eerder via prinses Margriet. Ook een dochter van prinses Irene, prinses Margarita en haar man en kinderen wonen op de Horsten. Voor haar gezin is in de schenkingsakte niets geregeld.

Of Beatrix ook iets aan prins Constantijn geschonken heeft, is niet duidelijk. Beatrix bezit onder andere nog kasteel Drakensteyn. De Rijksvoorlichtingsdienst geeft geen commentaar, omdat het om privébezit van de koninklijke familie gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl