AFP
NOS NieuwsAangepast

Chinese generaal die zelfmoord pleegt is topje van de corruptie-ijsberg

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Generaal Zhang Yang werd in verband gebracht met corruptie en wachtte niet op het oordeel van de rechter. Hij pleegde zelfmoord en is niet de eerste hooggeplaatste officier in China die dat doet tijdens de grote anti-corruptiecampagne.

In 2014 stortte vice-admiraal Ma Faxiang zich van een hoog gebouw op een marinebasis in Beijing. Drie maanden eerder pleegde officier Jiang Zhonghua zelfmoord door van zijn hotel te springen. Beiden werden verdacht van omkooppraktijken.

President Xi Jinping verklaarde vijf jaar geleden de oorlog aan corruptie. Sindsdien zijn ruim een miljoen ambtenaren uit de partij gezet of vervolgd. "Hij noemde het een gevecht tegen de tijgers (de grote partijbonzen) en de vliegen (de kleine types)", zegt correspondent Marieke de Vries.

Om de macht over het leger te krijgen, heeft Xi de top langzaam schoongeveegd.

Correspondent Marieke de Vries

Ook de legertop werd niet gespaard. Zeker honderd officieren van het zogenoemde Volksbevrijdingsleger zijn ontslagen of in de cel beland. Volgens De Vries is corruptie binnen het leger aanpakken niet het enige doel van Xi. "Om de macht over het Volksbevrijdingsleger te krijgen, heeft Xi de top langzaam schoongeveegd. Want het leger was te ouderwets én had te veel macht."

De Chinese krijgsmacht is bezig met een grootscheepse moderniseringsslag. De marine en luchtmacht zijn fors uitgebreid en Xi heeft zijn positie als oppercommandant verstevigd. Twee corrupte legerleiders, Guo Boxiong en Xu Caihou, werden ontslagen en veroordeeld. Zij waren vice-voorzitters van de zogenoemde Centrale Militaire Commissie (CMC), het hoogste militaire orgaan van China.

Zuiveren en hervormen

"Xi wil deze kans gebruiken om het leger te zuiveren en hervormingen door te drukken", zei militair specialist Zhao Thong eerder dit jaar tegen De Vries. "En om er zeker van te zijn dat de PLA zich focust op militaire zaken."

Generaal Zhang, voorheen ook CMC-voorzitter, werd in verband gebracht met de twee corrupte legerleiders. Hij hing zichzelf vorige week op, maakten Chinese media vandaag bekend. Volgens legerkrant PLA Daily koos Zhang "voor een schaamteloze manier om zijn leven te beëindigingen". Het was een "slechte keuze om zijn straf te ontlopen".

Volgens PLA Daily zijn de afgelopen vijf jaar zeker 13.000 officiers onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl