Coffeeshop Checkpoint na de sluiting in 2009 ANP

De eigenaar van de voormalige coffeeshop Checkpoint in Terneuzen is volgens het gerechtshof in Den Bosch schuldig aan de handel in softdrugs en deelname aan een criminele organisatie, maar hij krijgt geen straf.

Volgens de rechter heeft de eigenaar de gedoogafspraken met de gemeente overtreden. Maar volgens het hof is dat niet te vermijden "wanneer je een goed draaiende coffeeshop exploiteert". Daarom krijgt de eigenaar geen straf.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie een voorwaardelijke celstraf van 7 weken en een voorwaardelijke boete van een kwart miljoen euro, meldt Omroep Zeeland.

Grootste coffeeshop van Nederland

Checkpoint was jarenlang de grootste coffeeshop van Nederland. Om dagelijks 2000 tot 3000 klanten van softdrugs te voorzien was meer dan de toegestane voorraad van 500 gram nodig. De gemeente gedoogde dat met medeweten van het OM, totdat het OM besloot om in te grijpen, de eigenaar en medewerkers te vervolgen en Checkpoint te sluiten.

De rechtbank in Middelburg veroordeelde de eigenaar jaren geleden tot 16 weken cel, waarvan 7 voorwaardelijk. Het hof in Den Haag zei in 2012 dat het OM deze zaak niet voor de rechter had mogen brengen, omdat de gemeente en het OM de situatie jarenlang hadden gedoogd. De Hoge Raad vernietigde die uitspraak. Later kwam het gerechtshof in Amsterdam tot dezelfde conclusie als het gerechtshof in Den Haag. De Hoge Raad oordeelde vervolgens opnieuw dat het hof het openbaar Ministerie ten onrechte niet-ontvankelijk had verklaard. Daarom ging de zaak terug naar het gerechtshof.

Deze keer was het aan het gerechtshof in Den Bosch om zich over de zaak te buigen. Het hof zegt nu dat, zolang de wetgever de "achterdeur-problematiek" van coffeeshops niet reguleert, de rechter een beslissing moet nemen als het OM de zaak voorlegt.

STER reclame