De nieuwe wereldkampioen bowlen: Xander van Mazijk
NOS SportAangepast

'Ik hoop dat mijn bowlingtitel een stimulans voor de jeugd is'

"Ik realiseer het mij steeds meer", vertelt bowler Xander van Mazijk een dag na zijn verrassende winst in Las Vegas. De 25-jarige bowler uit Maassluis is de eerste Nederlander die individueel goud veroverde op een WK. Van Mazijk versloeg in de finale in de Amerikaanse gokstad Wu Hao Min uit Taiwan met duidelijke cijfers: 224-190.

"Ik krijg ontzettend veel berichten, het doet mij wel wat dat het in Nederland veel heeft losgemaakt."

Nederlander Van Mazijk pakt wereldtitel bowlen in Las Vegas

Van Mazijk hoopt dat zijn prestatie een stimulans is voor de nationale bowlingsport. "In Amerika en Azië is de sport heel groot en zijn er veel profs. In Nederland is bowlen vrij klein en moet je er naast blijven werken. Als je dan zo'n titel wint voor Nederland is dat een stimulans voor de jeugd om te blijven trainen om ook dit niveau te halen."

Topsport

Ondanks zijn optreden op het mondiale toernooi kan Van Mazijk niet leven van zijn sport. "Ik werk 40 uur per week in de bliksembeveiliging. Naast het werk ben ik op de bowlingbaan of in de sportschool te vinden." Vooral de sportschool is een belangrijk onderdeel in bowlingsport. "Je moet fit blijven, sommige wedstrijden duren de hele dag. Dan moet je lichamelijk en mentaal fit blijven."

Waar het bowlen vaak gelinkt wordt aan eten en drinken is dat op het niveau van Van Mazijk niet het geval. "Het is gewoon een regel, geen alcohol of roken tijdens het bowlen. Het is topsport en dat moet je ook uitdragen, daar hoort geen alcohol en roken bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl