Londen of Rotterdam? Unilever stelt besluit over hoofdkantoor uit
Wordt het Londen of Rotterdam? Unilever stelt het besluit over de plaats van het hoofdkantoor uit. De knoop zou eind december doorgehakt worden, maar het bedrijf vindt de huidige politieke spanningen en emoties in Europa te groot en wil er meer tijd voor nemen.
De keuze van Unilever wordt door de oplopende spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie in de brexit-onderhandelingen gepolitiseerd en daar voelt Unilever niet veel voor, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times (FT). Bovendien ligt de verplaatsing van het hoofdkantoor zowel in Londen als Den Haag politiek gevoelig.
De emoties van dit moment zijn echt een ding.
"Ik ben voor het uitstellen van de beslissing, want het is een nogal veranderlijk speelveld met een hoop politieke turbulentie", zegt bestuursvoorzitter Paul Polman in de FT. "De emoties van dit moment zijn echt een ding."
Op de schop
In april besloot Unilever de organisatiestructuur op de schop te nemen. Het bedrijf had net een vijandig overnamebod van 130 miljard euro van het Amerikaanse Kraft Heinz afgewezen maar realiseerde dat er wel een en ander moest gebeuren. Een nieuwe strategie, het verkopen van de margarine-divisie en een eenvoudige structuur met één hoofdkantoor zouden nieuwe belagers van het lijf moeten houden en de aandeelhouders tevreden houden.
Het Brits-Nederlandse bedrijf wil af van de dubbele nationaliteit, de dubbele aandelen en het dubbele hoofdkantoor, omdat het ingewikkeld, onduidelijk en inefficiënt is. Het bedrijf houdt na de eenwording de beursnoteringen in Amsterdam, Londen en Wall Street. De Nederlandse preferente N.V.-aandelen, die in augustus van Nationale Nederlanden en ASR zijn gekocht, worden dan geschrapt, zodat er één soort aandeel Unilever overblijft.
Bij Unilever werken wereldwijd 169.000 mensen. In Nederland zijn dat er 3200, waarvan 500 op het hoofdkantoor. In het Verenigd Koninkrijk werken 7500 mensen.