Artsen roepen op tot bevolkingsonderzoek longkanker
Longkanker kan goed genezen worden als die in een vroeg stadium wordt ontdekt. Daarom pleit een groep artsen uit acht Europese landen voor screening van risicogroepen met een CT-scanner.
De kans op overleving bij longkanker is klein. Het is de meest dodelijke vorm van kanker, vanwege de snelle groei en de snelle uitzaaiing. De ziekte wordt daardoor meestal pas ontdekt als er al uitzaaiingen zijn. Minder dan tien procent van de patiënten leeft na vijf jaar nog. Bij vroege opsporing is de patiënt met een relatief kleine ingreep te genezen.
De oproep voor vroege opsporing staat in het medisch tijdschrift The Lancet Oncology.
Rokers
Uit een proef-bevolkingsonderzoek dat is gestart in 2001 onder 16.000 mensen blijkt dat longkanker vroeg op te sporen is. Dat zegt een van de hoofdonderzoekers, hoogleraar Matthijs Oudkerk van het Universitair Medisch Centrum Groningen in het NOS Radio 1 Journaal.
Het onderzoek, dat wordt gedaan onder zware rokers en ex-rokers, is nog niet helemaal afgerond, maar de wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het bevolkingsonderzoek er moet komen. "We kunnen wel blijven wachten, maar in de VS zijn ze al begonnen."
De wetenschappers adviseren hoe het onderzoek moet worden uitgevoerd. "Zoals de Amerikanen het doen, geeft het in 25 procent van de gevallen ten onrechte de diagnose kanker en dat bezorgt mensen angst. Wij kijken niet alleen of er een plekje zit op de longen, maar ook hoe snel dat groeit en de groeisnelheid bepaalt of het kwaadaardig is of niet."
Kosten en baten
Oudkerk beaamt dat CT-onderzoek duur is. "Maar behandeling van de ziekte is vele malen duurder." Bij minder dan twee procent van de deelnemers aan het onderzoek werd de diagnose kanker gesteld.
De gegevens van het proef-bevolkingsonderzoek gaan met een advies naar de Gezondheidsraad. Die bestudeert ze en brengt aan de hand van de Wet op bevolkingsonderzoek een advies uit aan de minister.