Alle werkers kinderopvang straks op lijst, ook de bezoeker en klusjesman
De overheid wil mensen die op wat voor manier dan ook in aanraking komen met kinderen in de kinderopvang beter in de gaten houden. Daarom moet iedereen die werkt op een locatie waar kinderen worden opgevangen zich vanaf 1 maart inschrijven in een nieuw personenregister.
In het register moeten dan ook tijdelijke medewerkers zoals stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers geregistreerd worden. Ook mensen die zelf geen kinderen opvangen maar wel regelmatig op een crèche of kinderdagverblijf zijn, moeten zich registreren, heeft het ministerie van Sociale Zaken bekendgemaakt.
Met het personenregister worden medewerkers voortdurend gescreend op strafbare feiten die belemmerend of bezwaarlijk zijn bij het werken met kinderen.
Buurvrouw
Straks moeten ook bijvoorbeeld de buurvrouw die koffie komt drinken bij de opvangouder of de bouwvakkers die een grote klus uitvoeren op een opvanglocatie zich registreren. Wie dat niet doet, mag niet in de kinderopvang werken.
Om je in te kunnen schrijven in het personenregister heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. De maatregel heeft volgens het ministerie van Sociale Zaken ook administratieve voordelen. Zo is er geen nieuwe VOG meer nodig voor wie elders gaat werken.
Huisgenoten
Vaste medewerkers, gastouders en hun huisgenoten worden al sinds 2013 continu gescreend. Volgens het ministerie van Sociale Zaken leverde dat de afgelopen jaren 225 meldingen op, dat is gemiddeld zo'n vier per maand.
Volgens staatssecretaris Van Ark zijn kinderen kwetsbaar en is het dus belangrijk om continu te kijken naar hun veiligheid.
Laten we niet uit het oog verliezen dat de echte veiligheid moet komen van het personeel, dat kritisch op zichzelf is en op elkaar.
Gjalt Jellesma van Boink, de organisatie voor ouders in de kinderopvang, noemt de registratie een klein stapje in de goede richting. "De uitbreiding komt voort uit de gastouderopvang, zodat mensen die verdachte dingen hebben gedaan niet meer in contact komen met kinderen."
"We hebben sinds de misbruikzaak van Robert M. grote stappen gezet. Maar het personenregister is een passief instrument. Laten we niet uit het oog verliezen dat de echte veiligheid moet komen van het personeel, dat kritisch op zichzelf is en op elkaar, en dat er een aanspreekcultuur is. Alleen dat helpt bij het sluiten van het net."
Ook vraagt Jellesma zich af waar de grens wordt getrokken bij de registratie in het personenregister. "Dat je iemand registreert die regelmatig onderhoud verricht begrijp ik heel goed, maar als het gaat om een incidentele klus op het dak van een opvang wordt het ingewikkeld."