Burgemeester Andreas Hollstein van de Duitse plaats Altena
NOS NieuwsAangepast

Duitse burgemeester gestoken, vermoedelijk om soepel immigratiebeleid

In Duitsland is een burgemeester aangevallen met een mes. Dat gebeurde in Altena, in Sauerland, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De minister-president van de deelstaat, Armin Laschet, is geschokt. Laschet spreekt van een afschuwelijke daad en zegt dat ervan wordt uitgegaan dat de dader een politiek motief had.

Burgemeester Andreas Hollstein (CDU) kreeg in Duitsland bekendheid vanwege zijn liberale immigratiebeleid. Hij neemt in zijn plaats meer vluchtelingen op dan is afgesproken in de zogenoemde verdeelsleutel. De burgemeester ontving eerder om die reden al haatmails.

Dronken man

Hollstein was in een shoarmazaak toen hij werd aangesproken door een dronken man, die kritiek uitte op zijn beleid. De aanvaller haalde ineens een groot mes van 30 centimeter tevoorschijn en stak Hollstein in de hals.

De burgemeester werd gewond naar het ziekenhuis gebracht. Hij verkeert volgens Duitse media niet in levensgevaar. Een medewerker van de zaak, die de burgemeester wilde helpen, raakte ook gewond.

Bondskanselier Merkel zegt in een reactie geschokt te zijn door de aanval op haar partijgenoot. Ze verklaart blij te zijn dat Hollstein inmiddels is ontslagen uit het ziekenhuis en weer thuis is bij zijn familie.

De aanval op Hollstein herinnert aan een aanslag op de Duitse politica Henriette Reker, in oktober 2015 in Keulen. Tijdens een verkiezingscampagne om burgemeester te worden werd zij in haar hals gestoken door een extreem-rechtse Duitser die het oneens was met Rekers vluchtelingenbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl