NOS NieuwsAangepast

Werkstraf voor beledigen tegenstanders Zwarte Piet

Een 31-jarige man uit Lelystad is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 40 uur werkstraf waarvan 20 uur voorwaardelijk. De man plaatste twee jaar geleden discriminerende reacties op Facebook onder een bericht van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, die zich verzet tegen Zwarte Piet.

De teksten werden onder een selfie van een van de actievoerders gezet na de intocht van Sinterklaas in Meppel in 2015. De man uit Lelystad schreef: "Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze ook niet meer klagen is toch wat ze willen dat luie zweet eruit werken nikker daar ben je voor geboren."

De teksten waren discriminerend, bedreigend en haatzaaiend, zegt de advocaat van twee mensen die aangifte deden. Ze deden dat onder hun eigen naam en uit naam van de organisatie Kick Out Zwarte Piet. Ze voegden vijftig teksten toe aan de aangifte, geselecteerd uit meer dan 19.000 reacties op internet.

Signaal

In totaal moeten negen verdachten terechtstaan in deze zaak. Zij komen uit het hele land, meldt het Openbaar Ministerie.

Een van de activisten noemt de rechtszaak een "signaal aan de samenleving dat racistische en gewelddadige uitingen van burgers niet worden geaccepteerd". Verder spreekt hij van "een broodnodig signaal".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl