Hockeysters winnen HWL
NOS SportAangepast

'Hockeysters winnen alles, maar missen een vedette'

De Nederlandse hockeysters wonnen dit weekend de derde en laatste editie van de World League met klinkende cijfers. Gastland Nieuw-Zeeland werd met 3-0 aan de kant gezet, waardoor Oranje het toernooi afsloot met een imponerend doelsaldo van 18-0.

Philip Kooke, hockeycommentator van de NOS, geeft tekst en uitleg over de toernooiwinst en blikt vooruit op het WK van komende zomer in Londen.

Hoe knap is de toernooiwinst? Moeten we er een bepaalde waarde aan hechten?

"Na een olympisch jaar winnen de Nederlandse hockeydames vrijwel alles. Dat was na de Spelen in 2008 in Beijing en 2012 in Londen ook zo. Heel knap is het winnen van de World League dus niet en er wordt ook niet echt waarde aan gehecht. Het spel is belangrijker dan het resultaat. Het stoppen van de vedetten kan bij Nederland ook moeiteloos worden opgevangen, omdat er steeds weer een talentvolle generatie klaarstaat."

"Nadat Maartje Paumen, Ellen Hoog en Naomi van As een punt achter Oranje zetten, was dat ook zo. Bij andere landen zie je dat niet. Dat komt omdat het basisniveau in Nederland veel hoger ligt dan in het buitenland. Echte vedetten heb je niet in dit team. Er zijn geen speelsters zoals Paumen, Hoog en Van As die het hockey overstijgen en bij de niet-hockeyliefhebbers bekend zijn."

De gestopte vedetten van Oranje: Maartje Paumen, Naomi van As en Ellen Hoog

Wat is de kracht van dit team?

"In deze World League viel de snelheid van passen op. Ook de constante positiewisselingen en de variatie in het spel oogden fris. De strafcorner is nog matig. Wat ik ook opvallend vind, is dat Carlien Dirkse van den Heuvel, de oudste speelster, zich wegcijfert voor het team."

"Dat de verdediging nul tegentreffers heeft geïncasseerd, zegt ook wel iets. De foutenlast is ontzettend laag. Lideweij Welten is de beste speelster van dit team, terwijl ze een jaar lang heeft gekwakkeld met blessures."

Is de Hockey World League een graadmeter voor het WK van komende zomer?

"Het was meer een test voor het WK. Daar zijn ze met vlag en wimpel voor geslaagd. Al kreeg Nederland bij deze World League ook weinig tegenstand. De toplanden, Argentinië en Engeland, zijn ze niet tegengekomen, omdat die werden uitgeschakeld door Nieuw-Zeeland. En Australië was niet eens geplaatst."

"De poule op het WK moet ook een makkie worden voor Nederland. Van Italië moeten ze met dubbele cijfers kunnen winnen en China bouwt aan een nieuw team. Daar heeft de oude generatie afscheid genomen en zij richten zich op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Voor Nederland zal het WK pas in de kwartfinale gaan beginnen."

Oranje in HWL-finale veel te sterk voor Nieuw-Zeeland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl