Blogger Nguyen Van Hoa werd veroordeeld tot zeven jaar celstraf
NOS NieuwsAangepast

Vietnamese blogger moet cel in na video's over milieuschandaal

In Vietnam is een blogger die een milieuschandaal aan de kaak heeft gesteld, veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. De 22-jarige man heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan propaganda tegen de staat.

De blogger vroeg aandacht voor een van de grootste milieurampen in Vietnam. Het gaat om een giflek, vorig jaar april bij een staalfabriek die eigendom is van een bedrijf uit Taiwan.

Zo'n 200 kilometer kust raakte zwaar vervuild en honderdduizenden vissen gingen dood. Het bedrijf moest 500 miljoen Amerikaanse dollar schadevergoeding betalen aan de gedupeerde vis- en toeristenindustrie.

Oproep tot protest

De veroordeelde blogger plaatste video's op internet waarin hij opriep tot protest. Veel mensen gaven aan die oproep gehoor.

Eerder werd een andere activist al veroordeeld tot 10 jaar cel. De vrouw die in Vietnam bekendstaat als Moeder Paddestoel had openlijk geprotesteerd tegen het milieuschandaal. Ze is in hoger beroep gegaan tegen de straf. Haar advocaat is geroyeerd en kan haar niet bijstaan in het hoger beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl