Recycling van plastic flessen bij 4Pet Recycling

Campagne voor statiegeld op drankflesjes en blikjes

Om het groeiende probleem van zwerfafval aan te pakken moet er ook op alle drankflesjes en blikjes statiegeld worden geheven. De Statiegeldalliantie roept de overheid, levensmiddelenindustrie en supermarkten op om daar snel werk van te maken. Jaarlijks komen in Nederland 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes op straat of in de vuilnisbak terecht.

In Nederland gaat het om de uitbreiding van het statiegeld, dat nu alleen zit op grotere petflessen, naar kleine plastic flessen en blikjes. In België gaat het om alle plastic flessen en blikjes. Op sommige glazen flessen, bierflesjes en bierkratten zit al wel statiegeld, maar niet op grote plastic flessen.

De Tweede Kamer houdt donderdag een hoorzitting over zwerfafval. Dit jaar gaf de Kamer al steun aan een voorstel om de komende drie jaar het aantal rondslingerende drankflesjes met 90 procent terug te dringen.

Alliantie

De Statiegeldalliantie is een initiatief van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux, waarbij inmiddels meer dan twintig organisaties in Vlaanderen en Nederland zijn aangesloten.

Aan Belgische kant doen onder meer de consumentenorganisatie Test Aankoop en gemeentelijk afvalbedrijf Limburg.net mee. In Nederland hebben de gemeente Weert, het Milieucentrum in Rotterdam en Utrecht, en negen clubs die zich sterk maken voor minder plastic afval zich aangesloten.

Rekensommetjes

Onderzoeksbureau CE Delft becijferde eerder in opdracht van toenmalig Milieu-staatssecretaris Dijksma dat met statiegeld op flesjes en blikjes het zwerfafval met 70 tot 90 procent afneemt. De invoering kost tussen de 10 miljoen en 110 miljoen euro, afhankelijk van het aantal inzamelingspunten, maar levert ook geld op doordat gemeenten besparen op opruimwerk en het efficiënter verwerken van afval.

De supermarkten en de levensmiddelenindustrie noemen de rekensommetjes onbetrouwbaar. Ze zien niet zoveel in statiegeld op blikjes en flesjes en meer in vrijwillig afval inzamelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl