Bijeenkomst voor vrouwenkiesrecht
NOS NieuwsAangepast

'Vrouwengeschiedenis begon niet bij Aletta Jacobs'

We leren op school niet de helft van aardrijkskunde. Of de helft van biologie. Waarom dan wel van de geschiedenis?, vragen de bedenkers van de nieuwe F-site zich af. "De helft van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen. Waarom leren we zo weinig over deze helft?"

F-site (F staat voor feminisme) moet leerkrachten kant-en-klare opdrachten en bronnenmateriaal bieden om vrouwen een betere plek te geven in de leerstof. Subsidie om het lesprogramma te ontwikkelen is al binnen, er loopt een crowdfundingsactie om geld voor de site op te halen.

"We willen verandering brengen in het onderwijs", zegt Agnes Cremers, een van de historici achter het project. "Er zijn al heel veel initiatieven voor een breder publiek, maar wij richten ons op jonge generaties, zodat die vrouwen in de geschiedenis vanzelfsprekend gaan vinden."

Alsof er pas vrouwen waren vanaf de Eerste Feministische Golf...

Agnes Cremers

In haar vakgebied is er de laatste jaren al steeds meer aandacht voor de rol die vrouwen speelden, maar dat moet nog doorsijpelen naar het onderwijs. "Op academisch niveau is er discussie, maar het is jammer dat het onderwijs daar niet in meegaat. Het lijkt altijd alsof het een extra thema is."

"Aletta Jacobs is bekend en staat in de methode, maar er waren meer vrouwen dan zij. Het is zonde om pas op vrouwen in te zoomen vanaf de Eerste Feministische Golf. Alsof er toen opeens vrouwen kwamen."

Cremers kan de voorbeelden makkelijk opsommen. Van de vrouwelijke farao Hatsjepsoet tot de Keltische opstandelingenleider Boudicca en van vrijheidsstrijder Kenau tot de Javaanse suffragette Kartini. Zij deden meer dan de traditionele rol die vrouwen in de geschiedenisboekjes vaak bedeeld krijgen als 'vrouw van' of slachtoffer.

Jacoba van Tongeren

"We kunnen niet zeggen dat vrouwen een gelijkwaardige geschiedenis hadden, ze hebben altijd andere posities gehad. Maar soms hadden ze wel belangrijke posities en werden ze door stereotiepe opvattingen niet erkend of zijn ze later in de geschiedenis niet meegenomen."

Als voorbeeld noemt ze verzetsleider Jacoba van Tongeren. Met haar Groep 2000 redde ze in de Tweede Wereldoorlog als 'bonnenkoningin' het leven van 4500 onderduikers. "Het is een grote verzetsheld, maar ze heeft nooit aandacht gekregen. Dat heeft ze zich nooit toegeëigend en ze is door mannen op een bepaalde manier weggezet na de oorlog. Ze verdient zeker een plekje in de geschiedenisboeken."

In totaal wil Cremers 7500 euro ophalen voor de site. Volgend voorjaar moet de site online komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl