Reizigers kunnen afspraak maken om op Schiphol door beveiliging te gaan

Aangepast
ANP

Luchthaven Schiphol houdt de komende tijd een proef waarbij reizigers op afspraak door de beveiliging kunnen. Met de zogenoemde Personal Security Pass hoeft iemand niet lang in een rij te staan.

Reizigers die gebruikmaken van de dienst reserveren een tijdvak van 15 minuten waarin ze door de beveiliging heen mogen.

Tot en met 11 december kunnen reizigers bij de beveiliging reserveren. Ze moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om met de proef mee te mogen doen, meldt NH Nieuws. Zo moet hun vlucht tussen 10.00 en 13.30 uur vertrekken en de reis moet naar een van de 26 Schengenlanden gaan. Het reserveren is gratis en mag voor maximaal vijf mensen.

Permanente regeling

Tijdens de proefperiode kunnen dertig reizigers per vijftien minuten door de Personal Security Pass- doorgang. Er zijn ruim 400 plekken per dag beschikbaar. Als de proef een succes blijkt, wordt het systeem permanent ingevoerd.

Voor het initiatief houdt Schiphol de komende weken een complete beveiligingsdoorgang met personeel vrij. Het experiment is bedoeld om de "reiservaring op Schiphol te verbeteren en de wachttijden te verminderen". Reserveren voor de service kan vanaf vier dagen voordat de vlucht vertrekt via de Schiphol-app of de website.