NOS NieuwsAangepast

Jongeren sporten steeds minder, sociale media vermoedelijk boosdoener

Jongeren tussen de 12 en 20 jaar sporten minder vaak. Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat vorig jaar iets meer dan 70 procent van de tieners elke week aan sport deed. In 2001 was dat nog bijna 80 procent.

Een verklaring voor de afname hebben de onderzoekers van het Mulier Instituut niet. Mogelijk heeft het te maken met de opkomst van sociale media, maar volgens de onderzoekers zijn er ook andere oorzaken aan te wijzen.

Het kan ook te maken hebben met de veranderde samenstelling van de jeugd in Nederland. Meisjes van allochtone afkomst doen vaak minder aan sport, zeggen de onderzoekers. Ook bepalen de Nederlandse jongeren vaker zelf wat ze doen en is de invloed van ouders minder geworden.

Opgegroeid met sport

Uit de cijfers van het Mulier Instituut blijkt dat ouderen juist vaker gaan sporten. In de groep tussen de 65 en 80 jaar steeg het aantal mensen dat wekelijks aan sport doet van 30 procent in 2001 naar 40 procent in 2016.

Volgens de onderzoekers is de huidige generatie ouderen vaker opgegroeid met sport dan de generatie ervoor. Ook zijn er meer ouderen met een hoge opleiding. Uit onderzoek blijkt dat hoogopgeleiden meer aan sport doen dan laagopgeleiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl